Кина Къдрева

Кина КъдреваКина Къдрева е популярна детска писателка и дългогодишен редактор на предаването “Лека нощ, деца” на БНТ.  Сценарист е на детски предавания и телевизионни пиеси, автор на приказки за “лека нощ”, стихчета и песнички за деца. Много от нейните произведения се изучават от учениците в начален курс. Като продължение на творчеството й за деца са и теоретичните й  изследвания, посветени на приказния жанр и развитието на фантазията у детето.

За книгата си „Приказка за палавото скакалче“ през 1994 г. е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО, и името й е вписано в Почетния списък с най-добрите автори за деца и млади хора на планетата (Honour List of the International Board on Books for Young People).

Прочети още...

Виктор Паунов

Виктор Паунов е български художник, проектирал дизайна и илюстрациите на над 600 печатни издания, включително и много детски книги. Ръководител на Катедра "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия, той е сътрудничел през годините на едни от най-големите български издателства. Илюстрирал е над 50 издания за деца и юноши, сред които "Алиса в страната на чудесата", "Братя Грим - приказки", "Вампири, гундураци, върколаци", "До немай-къде и обратно", "Вдън прогледния мрак", "Български народни приказки в 6 тома", "Библията в 365 истории за деца", "Малки жабешки истории", "Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън", "Приключенията на безстрашния Жуау", "Хипопотамът Габриел" и "Шумът на върбите".

Прочети още...

Виктор Самуилов

Виктор СамуиловВиктор Самуилов е български писател, поет и преводач. Известен е още като сценарист и редактор на детски анимационни филми. Съавтор е на учебни помагала и читанки. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ за цялостен принос в детската литература (2004) и на националната награда „Константин Константинов“ в категория Автор (2005). През 2007 г. е удостоен с наградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши за книгата “Опако дете”.

Прочети още...

Ангелина Жекова

Ангелина ЖековаАнгелина Жекова е сред най-известните съвременни творци за деца. Автор е на много текстове за детски песни по музика на композиторите Борис Карадимчев, Петър Льондев, Парашкев Хаджиев, Красимир Милетков.

Нейни стихове са включени в учебниците по български език и литература за началния курс. Автор е на множество детски илюстровани книжки и поредици.

Ангелина Жекова е носител на Националната награда "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца в категория "Автор" за 2012 г.

Прочети още...

Ерик Карл, създателят на книги-мостове

Eric CarleЕрик Карл е американски илюстратор и автор на детски книги, станал известен с историята за Гладната гъсеница. Той е един от най-забележителните творци на произведения в стила на т.нар. “авторски” книги за деца: книги с индивидуален характер, създадени от един човек (художник и автор на текста). Книгите му са предназначени за читатели в ранна детска и предучилищна възраст. Самият той споделя, че с тях се опитва да построи мост по преходния път на детето от дома към училището. Отличават се с оригиналната си графика и познавателна мисия. Главни герои са животните и насекомите.

Прочети още...

Анет Тизон и Талас Тейлър – създателите на Татко Барба

Annete Tyson & Talus TaylorТя е архитект, той е биолог и по най-интересен начин са съвместили знанията, уменията и интересите си в серия от книги. Тя рисува фантастичната къща, а той измисля фантастичните същества, пораснали като плодове от земята. Събират ги любовта към творчеството и стремежът да опазят земята ни чиста.

Прочети още...

Полет Буржоа, автор на поредицата за Франклин

Полет БуржоаПолет Буржоа е автор на известната поредица за костенурчето Франклин. Тя е родена в Канада и също като много други сполучливи детски автори е имала разнообразен професионален опит. Преди да напише първата си книга е работила като сладкарка, продавачка на цветя, сервитьорка, ерготерапевт (occupational therapist), телевизионен репортер и писател на свободна практика. Решението й да пише за деца съвпада със собственото й майчинство.

Прочети още...