Мила Попнеделева-Генова: за книгите, които учат

Мила Попнеделева-Генова, сн. http://artcentrevihrony.blogspot.nl/Художник-илюстратор, автор на детски книги, фотомодел, дъщеря на известния ни художник проф. Вихрони Попнеделев – Мила Попнеделева-Генова е един от малкото творци в България с принос в т.нар. жанр на авторските книги за деца. Книги, чиято липса на българския книжен пазар е осезаема. А тенденцията илюстратори да бъдат автори и на текста на книгите си е възприета от десетилетия в много страни с доказани традиции в книгоиздаването за деца.

Прочети още...

Зденек Милер, създателят на Къртичето

Зденек Милер 1921-2011Международна известност чешкият художник-аниматор Зденек Милер придобива благодарение на анимационната серия за Къртичето, чийто първи епизод е създаден през 1956 г.

Къртичето в този филм не говори – то издава смешни звуци, писука и се смее. В озвучаването му участват дъщерите на Милер, които в момента на създаването на филма са малки момичета.

Прочети още...

Кина Къдрева

Кина КъдреваКина Къдрева е популярна детска писателка и дългогодишен редактор на предаването “Лека нощ, деца” на БНТ.  Сценарист е на детски предавания и телевизионни пиеси, автор на приказки за “лека нощ”, стихчета и песнички за деца. Много от нейните произведения се изучават от учениците в начален курс. Като продължение на творчеството й за деца са и теоретичните й  изследвания, посветени на приказния жанр и развитието на фантазията у детето.

За книгата си „Приказка за палавото скакалче“ през 1994 г. е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО, и името й е вписано в Почетния списък с най-добрите автори за деца и млади хора на планетата (Honour List of the International Board on Books for Young People).

Прочети още...

Виктор Паунов

Виктор Паунов е български художник, проектирал дизайна и илюстрациите на над 600 печатни издания, включително и много детски книги. Ръководител на Катедра "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия, той е сътрудничел през годините на едни от най-големите български издателства. Илюстрирал е над 50 издания за деца и юноши, сред които "Алиса в страната на чудесата", "Братя Грим - приказки", "Вампири, гундураци, върколаци", "До немай-къде и обратно", "Вдън прогледния мрак", "Български народни приказки в 6 тома", "Библията в 365 истории за деца", "Малки жабешки истории", "Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън", "Приключенията на безстрашния Жуау", "Хипопотамът Габриел" и "Шумът на върбите".

Прочети още...

Виктор Самуилов

Виктор СамуиловВиктор Самуилов е български писател, поет и преводач. Известен е още като сценарист и редактор на детски анимационни филми. Съавтор е на учебни помагала и читанки. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ за цялостен принос в детската литература (2004) и на националната награда „Константин Константинов“ в категория Автор (2005). През 2007 г. е удостоен с наградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши за книгата “Опако дете”.

Прочети още...

Ангелина Жекова

Ангелина ЖековаАнгелина Жекова е сред най-известните съвременни творци за деца. Автор е на много текстове за детски песни по музика на композиторите Борис Карадимчев, Петър Льондев, Парашкев Хаджиев, Красимир Милетков.

Нейни стихове са включени в учебниците по български език и литература за началния курс. Автор е на множество детски илюстровани книжки и поредици.

Ангелина Жекова е носител на Националната награда "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца в категория "Автор" за 2012 г.

Прочети още...

Ерик Карл, създателят на книги-мостове

Eric CarleЕрик Карл е американски илюстратор и автор на детски книги, станал известен с историята за Гладната гъсеница. Той е един от най-забележителните творци на произведения в стила на т.нар. “авторски” книги за деца: книги с индивидуален характер, създадени от един човек (художник и автор на текста). Книгите му са предназначени за читатели в ранна детска и предучилищна възраст. Самият той споделя, че с тях се опитва да построи мост по преходния път на детето от дома към училището. Отличават се с оригиналната си графика и познавателна мисия. Главни герои са животните и насекомите.

Прочети още...