Анет Тизон и Талас Тейлър – създателите на Татко Барба

Annete Tyson & Talus TaylorТя е архитект, той е биолог и по най-интересен начин са съвместили знанията, уменията и интересите си в серия от книги. Тя рисува фантастичната къща, а той измисля фантастичните същества, пораснали като плодове от земята. Събират ги любовта към творчеството и стремежът да опазят земята ни чиста.

Прочети още...

Полет Буржоа, автор на поредицата за Франклин

Полет БуржоаПолет Буржоа е автор на известната поредица за костенурчето Франклин. Тя е родена в Канада и също като много други сполучливи детски автори е имала разнообразен професионален опит. Преди да напише първата си книга е работила като сладкарка, продавачка на цветя, сервитьорка, ерготерапевт (occupational therapist), телевизионен репортер и писател на свободна практика. Решението й да пише за деца съвпада със собственото й майчинство.

Прочети още...

Бренда Кларк, илюстратор на поредицата за Франклин

Бренда КларкБренда Кларк започва да рисува от малка и е решена да стане професионален художник. Учила е специалност „Илюстрация” в Шеридан Колидж, Онтарио, и завършва с диплома за отличие през 1977 г.

Бренда започва да работи на свободна практика и първите издания, които илюстрира, са учебници за началното училище.

Прочети още...

Майкъл Морпурго

Майкъл МорпургоМайкъл Морпурго е английски писател, поет и сценарист. Първоначално се посвещава на военната кариера, може би затова не е чудно, че някои от известните му книги са с военни сюжети. По-късно започва да работи като учител по английски и това му помага да разбере, че има способността да разказва истории.

Написал е над стотина книги за деца, носител е на много литературни награди.  На български са преведени книгите му:

„Боен кон” от издателство Пергамент Прес;

„Сянка” и „Каспар котешкият принц” от издателство Фют.

Прочети още...

Атанас Цанков

Атанас Цанков 1932-2010Атанас Цанков е детски автор и дългогодишен преподавател по литература. Познат е на повечето деца с поредиците си “Във Вълшебната гора” и “Непослушковци”. Преподавал е в различни училища из страната, бил е образцов учител в столичната 22-ра Гимназия.

Пише стихотворения за деца, приказки в стихове, римувана проза. Автор е на текстове за детски песни и на сценарии за детски училищни и радио пиеси. Редактор на периодични издания за деца и ръководител на  творческо студио за поезия към националния Дом за литература и изкуства за деца и юноши.

Прочети още...

Жан-Жак Семпе, който рисува щуротиите на малкия Никола

Жан-Жак СемпеЖан-Жак Семпе е френски карикатурист, известен с това, че е нарисувал един от най-щурите детски герои – малкия Никола. Рисунките на Семпе имат анекдотичен характер. С няколко щриха, той създава галерия от запомнящи се образи. Понякога персонажите му са толкова миниатюрни, че не може да се отличат един от друг (повечето са момчета), но композициите са изпълнени с живот и емоции.

Прочети още...

Рьоне Госини – основоположникът на деветото изкуство

Рьоне Госини 1926-1977Госини е френски писател, хуморист и сценарист на комикси. Благодарение на него професията на комикс-сценариста получава истинско признание. Той е един от най-продаваните френски автори в света.

Прочети още...