Йордан Радичков

Йордан Радичков 1929-2004Йордан Радичков е от творците, които не спазват правила, а задават алтернативи. Изненадващ и непредвидим. Разказите му са необичайни, въпреки че разказва за обичайни неща. Те са мъдри и пълни с живот. Езикът на неговите книги е пъстър и богат. Радичков е много различен и много български писател, чиито произведения са превеждани на различни езици и издавани в десетки страни.

Прочети още...

Свен Норквист и червената шведска къщурка

Свен НорквистСвен Норквист е автор на известната вече и у нас поредица за котето Финдъс и неговия стопанин Петсън. Самият той признава, че е голям приятел на котките. По-късно обаче те биват изместени от децата му, но децата (за разлика от котките) и досега не се осмеляват да спят върху раменете му или върху работната маса, където рисува :)

Шведите са привързани към традицията си и книжките на Норквист са част от тази традиция. Ще разберете защо...

Прочети още...

Стела Драйс

Stella DreisСтела Драйс е родена в Пловдив, но живее и работи в Германия от 1995 година. Животът й на художник започва от ранно детство, когато нейни първи учители са представители на класическата руска школа. В началото на 90-те години Стела решава да продължи художническата си кариера в Германия. Тя учи в JAK Akademie в Хамбург и завършва с отличие като моден дизайнер през 2000 г. След няколко години в модния дизайн Стела преоткрива класическата рисунка като своя най-предпочитан начин за изява. Скоро след това тя завършва първата си книга „De stad die ervandoor ging“, за която е номинирана за Hasselt Book Price и получава награда от Clavis Publishers. Нейни илюстрации и текстове достигат до широка публика. В момента Стела живее и работи в Хайделберг като автор и илюстратор и освен това  предава своя опит като учител по изкуство.

Прочети още...

Макс Велтхаюс, който нарисува мислите и чувствата на един Жабок

Макс Велтхаюс 1923-2005Началото на кариерата на Макс Велтхаюс е белязано от Втората световна война. Тогава той все още следва изкуство и графичен дизайн в Академията по изящни изкуства в Арнем, Холандия. След края на войната се премества в родния си град Хага и започва работа в рекламата. С времето обаче открива, че негово призвание са не политическите плакати и рекламните материали, а илюстрирането и писането на книги за деца.

Прочети още...

Емили Гравит, която побеждава страховете с молив

Emily GravettВ книгите си британската илюстраторка Емили Гравит представя не само основни емоционални ситуации, но също така и специфичните за децата възприятия и преживявания, свързани с реалното и въображаемото. Гравит използва въображението в книгите си, за да ни помогне в решителни моменти да превъзмогнем собствените си страхове, да открием нови перспективи и да променим живота си. Автор, който не се страхува да задраска името си на корицата на собствената си книга, за да се постави на мястото на една мишка и да пребори страховете ни с единственото оръжие, с което разполага – един молив и голям талант.

Прочети още...

Оливера Николова

Оливера НиколоваРодена e на 11 март 1936 в Скопие, Македония.
Образование Философски факултет, Скопие.
Кариера Автор на сценарии за радио- и телевизионни програми, член на Съюза на писателите в Македония от 1963.
Първа книга През 1963 излиза първата й станала класическа книга в македонската детска литература - "Зоки Поки". Пише за деца и възрастни, считат я за един от най-добрите новелисти в Македония, издала е десетски произведения за деца, сред които най-известните:

Прочети още...

Норберт Ланда

Norbert LandaРоден е през 1952 в Линц, Австрия.

Образование Философия.

Местопребиваване Заедно със съпругата си живее в Германия.

Работа Журналист, автор на пиеси и текстове за песни, офицер от армията. Казва, че е правил най-различни неща преди да срещне съпругата си Hanne Turk, която е и илюстратор на някои от книгите му. От този момент нататък той се посвещава на писането за деца.

Първи книги Започва да пише за деца през 1980 г. и оттогава е издал над 120 книги. Известен е като автор на поредица книги за мечета и мечоци (Little Bear's Christmas, The Slurpy Burpy Bear, Great Monster Hunt). Издател е на водещото в Германия детско образователно списание с Мишока Филип (http://www.philipp-maus.de/).

Прочети още...