Статии

Биатрикс Потър и любовта към животните

beatrixpotter

Повечето й книги са с посвещение за други деца, тя не е имала свои. Първата си история подарява на сина на своята гувернантка. Най-близките й същества до края на живота й остават ... животните. Щях да кажа, че е имала “самотно” детство, но няма да съм права... Тя е имала своите приятели, дори те да не са били деца. Нейните домашни любимци – зайчетата Питър и Бенджамин – стават герои на първите й книги.

Родителите й никога май не са били много доволни от нещата, които са я вълнували. Но изглежда и тя не се е старала да получи тяхното одобрение – иначе нямаше да ги има нито книгите, нито илюстрациите към тях... Нейният пръв издател е и нейната голяма любов. Родителите й са против. Той умира малко преди да се оженят. Със спечеленото от първите книги, тя си купува ферма за овце... И се посвещава на любимите си занимания – да общува с животните и природата, да пише и рисува за тях. Нейни герои са зайчета, мишки, котета, жабоци, патици и други малки твари, които също като нас имат дом, семейство, приятели и врагове, вършат пакости и си прощават. Дори понякога да звучат “твърде” поучително, историите за животни са ни близки и мили, защото са написани с любов към всички деца.


Родена е в далечната 1866 в Лондон, умира през 1940 г.

Детство Семейството й е заможно, баща й бил адвокат.

Образование Получава го у дома от гувернантката си. Изучава природата, като наблюдава и рисува.

Работа Писател и илюстратор.

Семейно положение Има таен годеж с издателя си Норман Уорн. Родителите й са против. Уорн умира малко преди сватбата им. Омъжва се през 1913 г. за адвокат.

Първа книга Представлява илюстрирано писмо до детето на гувернантката й. Окуражена от нея през 1901 г. Потър сама финансира първите 250 книжки „Зайчето Питър”. Тогава тя е на 35 години, а илюстрациите черно-бели. Тя обаче печели доверието на издателя Норман Уорн и през 1902 г. „Зайчето Питър“ излиза в многохиляден тираж. До края на живота си Биатрикс Потър създава 23 книжки, които и до днес се превеждат и преиздават.

Любопитно Става собственик на ферма в Lake District, където отглежда рядка порода овце. Там работи в тясно сътрудничестно с организацията за опазване на околната среда National Trust, на която завещава част от собественността си. През 2006 г. излиза биографичен филм за писателката „Госпожа Потър” с Рене Зелуегер.

Послание "Аз нищо не измислям, аз копирам, не мога да фантазирам добре."

Уеб инфо http://www.peterrabbit.com

Книги в Книжанка Зайчето Питър, Катеричето Лешничко, Глостърският шивач, Бебо Бенджамин