Програма за въвеждане на деца и родители в четенето

boekstartBoekStart е съвместна програма на Холандското министерство на образованието, науката и културата и SIOB (Sectorinstituut Openbare Bibliotheken), чиято цел е да подпомогне в четенето най-малките читатели. Водени от идеята, че детето привиква към книгата от най-ранна възраст и е добре да се започне още в първите месеци, в Холандия много институции съвместно са ангажирани с изпълнението на тази национална програма – библиотеки, детски градини, бюрата, където се извършват контролните прегледи на бебета.

Bookstart вече е била успешно реализирана във Великобритания. Изследванията са показали, че децата, започнали от ранна възраст да разглеждат подходящи книги с родителите си, показват по-високи резултати в четенето, след като тръгнат на училище. В Холандия на първо място родителите получават информация за програмата от общината, бюрото за консултации на бебето или яслата, в която вече е записано. След това получават т.нар. BoekStartpakket от близката библиотека, който съдържа бебешки книги, информационни материали и дискове с песнички... Всички обществени библиотеки имат специални отдели за бебешки книги и за деца в предучилищна възраст. Служителите са подготвени да насочват и подпомагат родителите и децата в избора на първи книжки. 

Процесът на привикване на детето към книгата продължава, като родителите споделят заедно с детето достатъчно време да избират заедно книжки, да ги разглеждат и говорят за тях.