Жабокът и неговите приятели

Жабокът и неговите приятелиСъздател | Макс Велтхаюс, Холандия, 1983

Героите от серията за Кikker-a са едни от най-известните в Холандия. Напоследък дори се продават бисквитки и стафидки с техните ликове в местните супермаркети (поне са от здравословните :)

Друг е въпросът полезно или неполезно е някой да гради маркетингови стратегии на гърба на любимите детски герои, респективно на децата – но това е тема на друг разговор.

Преди всичко трябва да признаем, че от книгите за Жабока и неговите приятели децата могат да научат много. Книгите от поредицата са преведени на много езици, преиздават се в различни формати. Има и специално адаптирани книжки за бебета и прощъпулничета, направени от картон, в които се спазва принципа: на всяка страница едно изображение, една дума.

Фигурата на Жабока се появява за първи път в книгата „Klein-Mannetje heeft geen huis“, издадена през 1983. Шест години по-късно Жабокът е главен персонаж в книжката „Жабокът е влюбен“ и това е началото на серията от 12 книжки.

В света на Жабока и неговите приятели Патока, Заека, Прасчо, по-късно Плъхчо и Мечо, не съществува понятие за статус – всички са равни. Всяко животинче има свой собствен характер и умения. Въпреки понякога „тежките“ преживявания като мъка, страх, наводнение и смърт, Жабокът и неговите приятели знаят да се радват на живота. Те са щастливи с малкото и техният свят е по-хармоничен от нашия.

Всеки от персонажите на Велтхаюс носи по някоя характерна човешка черта: Жабокът например е любопитното дете; Прасчо обича домашния комфорт; Заекът е интелектуалецът, който има мнение по всички въпроси; Плъхчето е авантюристът.  В книгите на Велтхаюс има винаги някакво послание, в края на всяка история винаги има позитивно решение на дилемите на Жабока и неговите приятели. Те винаги намират изход от всяка трудна ситуация и са щастливи да бъдат заедно.

Благодарение на издателство "Леге Артис" на български език може да се намерят пет от книжките за Жабока: "Жабокът е герой", "Жабокът е жабок", "Жабокът и широкият свят", "Жабокът през зимата", "Жабокът и чужденецът".

В Книжанка | Жабокът през зимата, Жабокът и широкият свят, Жабокът и чужденецът