Как се е излюпила Гладната гъсеница на Ерик Карл

rupsjeСъздател | Ерик Карл, САЩ,1969 г.

Гладната гъсеница е героиня на Ерик Карл. Преди да се излюпи на бял свят от едно яйчице, да порасне, да се превърне в красива пеперуда и да обиколи света, тя доста дълго е живяла на тъмно във въображението на своя художник.

Историята, която ще ви разкажем тук, е история за създаването на една книга, за пътя на една гъсеница от тъмното към светлото, за търсенията, за успешните и неуспешни опити, за творческите приключения и радостта от постигнатото в края на всяко пътешествие. За синергията между редактор и автор.

След като първата книга на Ерик Карл не му донесла особен успех, той намислил една познавателна история, посредством която децата да научат дните от седмицата. Книжката трябвало да разказва за едно червейче. Финалът обаче на историята не му харесвал. Тогава се намесил редакторът  Ан Бенедюс (впоследствие художникът създава с нея общо 12 книги). Точно тя предложила на Ерик Карл да замени безхарактерното червейче с гъсеница. “Пеперуда! - възкликнал художникът.

Ерик Карл развил идеята си и така през 1969 г. се появила историята “The Very hungry caterpillar”. Тя се превръща в детски бестселър. Децата се увличат по тази книга, закщота тя е конструирана като книга игра. Те се забавляват и учат с нея – затова гъсеницата е един от неизменните обитатели както на домашната, така и на училищната библиотека. В много детски градини в различни страни книгата се използва като учебно помагало, по нея са разработени образователни игри, провеждат се творчески занимания.

Книгата е превеждана и преиздавана на много езици. Може да се намери в различни формати, с меки и твърди корици, според възрастта и потребностите на детето, създадени са играчки, игри с карти...

А най-любопитното е, че такъв известен детски герой като Гъсеницата на Ерик Карл има толкова кратък живот – само една седмица, през която тя се храни и расте, докато се превърне в пеперуда.

Прекрасна 3D анимация на холандския вариант на книгата може да видите тук