Костенурчето Франклин

ФранклинСъздатели | Полет Буржоа и Бренда Кларк, Канада, 1986 г.

Франклин е едно от най-известните костенурчета в света и се появява на бял свят в Канада изпод перото на Полет Буржоа и четката на Бренда Кларк.

Той е герой на поредица от книги, както и на серия от анимационни филми. Живее със своите родители и има много приятели – животинчета също като него. Той също расте и се променя. Неговата художничка е добавяла по някой нов щрих, защото понякога го вземали за гущер, друг път за папагал. Но днес Франклин представлява едно привлекателно костенурче с човешки израз на лицето. Децата по цял свят много го обичат, защото в своя костенурски живот Франклин среща същите радости и неволи, каквито срещат и те. И най-важното – костенурчето се справя, значи и децата могат :)

Каква е историята на този известен герой, може да прочетем от създадената наскоро от издателство Фют фейсбукстраница за българските фенове на Франклин:

“През 1983 г. журналистката от Торонто Полет Буржоа решила да напише детска книжка. Всичко, от което се нуждаела, било идея. Идеята я връхлита една вечер, след като гледа любимия си сериал, в който главният герой страда от клаустрофобия. "Толкова съм страхлив, че ако бях костенурка, щях да се страхувам от собствената си черупка!", казал той. Така се ражда книжката "Франклин се страхува от тъмнината", приказка за едно малко зелено костенурче, което се страхува да стои в своята корубка, защото там е тясно и тъмно. Името на костенурчето е същото като на главния герой в сериала – Франклин.

Историята за Франклин е отхвърлена от шестима издатели преди канадското издателство Kids Can Press да прояви интерес. След като Полет Буржоа пренаписва историята няколко пъти, ръкописът е изпратен на илюстраторът Бренда Кларк. За тази първа книжка нямало сътрудничество между автор и илюстратор, всъщност двете се срещат лично едва след публикуването на книжката. "Когато за първи път видях илюстрациите, бях поразена от таланта на Бренда!" споделя Полет. "Мисля, че книгите за Франклин са толкова успешни, защото Бренда създаде герои с невероятна индивидуалност”.

"Франклин се страхува от тъмнината" продава поразителните 10 000 копия още през годината на публикуването си през 1986 година!

Въпреки успеха на първата си книга, Полет е изненадана, когато Kids Can Press й предлагат да напише втора история за Франклин. "Моята идея беше за самостоятелна книжка, нямах намерение да пиша цяла поредица". Въпреки това, през 1989 е публикувана втората книжка за костенурчето – "Бързай, Франклин!". Оттогава Полет Буржоа и Бренда Кларк създават повече от 20 книги за Франклин, които се публикуват в 31 страни на 17 езика, включително иврит, гръцки и турски. В момента над 20 милиона книги за Франклин се печатат по целия свят, има телевизионен сериал, както и детски стоки с марката "Франклин".

Българският издател на поредицата е Фют. На страницата на издателството може да намерите всички налични заглавия от поредицата за Франклин

Книжанка представя Франклин тръгва на училище