Мифи, Miffy, Nijntje или Мило, малко, зайче

Nijntjeсъздател | Дик Бруна, Холандия, 1955 г.

Зайчето Мифи (в холандския оригинал Nijntje)* е детско геройче, родено от въображението на холандския дизайнер и илюстратор Дик Бруна. Но веднъж изскочило от главата му, то придобива международна известност и става емблема на множество производни продукти: детски игри и играчки, образователни материали, детски храни, дрехи, мебели и почти всичко, на което може да се отпечата.

Мифи е сред знаменитите детски герои-говорители на УНИЦЕФ. Редом до най-популярните символи на Холандия като лалето, сиренето, налъмките и марихуаната, се нарежда и Найнче-то :) Истината обаче за неговата известност е, че се харесва на децата по целия свят, защото им дава чувството за топлина, уют и сигурност.

Идеята за Мифи възниква за пръв път по време на една ваканция на брега на Северно море. Тогава Дик Бруна разказвал всяка вечер на сина си приказки за едно бяло зайче. Други източници сочат, че прототип на геройчето е плюшената играчка на сина му. Тези истории вдъхновяват по-късно Бруна да създаде Мифи. Той много бързо осъзнал, че зайчето трябва да е момиче. Още с първите рисунки установил, че е много по-хубаво да му нарисува рокля, отколкото пантолони, и така то станало момиченце :)

От “раждането” си през 1955 г., когато излиза първата книжка, Мифи придобива толкова голяма популярност, че другите персонажи на Дик Бруна никога не успяват да "заживеят" напълно самостоятелен живот, а стават част от „света на Мифи“. В този свят, нарисуван за най-малките, Мифи живее с родителите си в една малка къща в полето в компанията на своите приятели мечетата Борис и Барбара, прасенцето Попи и кученцето Снуфи.

Мифи е нарисувано по особен начин, с няколко линии, основни цветове и дебел черен контур, който го огражда. С течение на годините изгледът на зайчето обаче е претърпял някои изменения. Например през 1979 г. ушите и лицето на Мифи стават по-кръгли, което го прави да изглежда по-балансирано. След 2001 г. съотношението между главата и тялото се променя и зайчето започва да прилича повече на малко момиченце на 2-годишна възраст. След като през 2003 г. се появява и една книжка за раждането на бебе-зайче, тогава Мифи става и по-голяма сестра на 4-годишна възраст.

Nijntje-паметникВсяка книжка следва определена структура: съдържа 24 страници, на всяка дясна страница има рисунка, а на всяка лява страница - четиристишие. Книгите са печатани в малък формат, защото Дик Бруна държал на своята детска публика. Той искал децата да знаят, че неговите произведения са направени за тях, а не за родителите им, затова трябва да е лесно да държат книжките сами.

Историите за Мифи се превеждат на много езици и Бруна контролира строго преводите Ако една книга се превежда на език, който той не познава, тогава моли някой друг да му помогне, за да може да контролира резултата.

В Утрехт, родния град на Дик Бруна, освен музей, посветен на работата му като илюстратор и дизайнер, има площад, наречен на името на Мифи – Найнче, както и паметник на геройчето (скулптурата e създадена от сина Дик Бруна – Марк Бруна).

На българския книжен пазар могат да се намерят три заглавия от поредицата за Мифи – „Мифи”, „Къщата на мифи” и „Бабата и дядото на мифи”, издадени от издателство „Тодор Нейков”. Препоръчват се за деца на възраст от 4 до 8 години. Официална страница

По информация на Kinderstore & Wiki


* Една от думите за „заек“ на холандски е „konijn“ [конайн], а умалителното „зайче“ звучи също както умалителните на български, завършващи на "-че" – „konijntje“ [конайнт'е]. Затова "рожденото" име на зайчето, нарисувано от Дик Бруна, е Nijntje [найнт'е], съкратено от „konijntje“. Има и песничка за него: „Nijntje, nijntje, lief klein konijntje“ (зайче, зайче, мило, малко, зайче), която в Холандия е толкова любима на децата, както в България е любима песничката за “Зайченцето бяло”... Понеже холандската дума за зайче не е леснопроизносима, в повечето страни геройчето е известно като Мифи.