От захарния памук до Татко Барба

BarbapapaСъздатели | Annette Tison & Talus Taylor, Франция, 1970

Татко Барба е познат повече в България на възрастните, отколкото на децата. Но във Франция и други европейски страни продължават да се издават нови книги от серията за фантастичните Барбарони. Същества, нарисувани във формата на круши, всяко с различен цвят и собствена дарба.

Татко Барба има своята история и тя започва през 70-те във Франция, когато двамата съпрузи Анет Тизон и Талас Тейлър се забавляват със значението на френския израз “Barbe à papa”. Така децата казвали на захарния памук, защото приличал на дядова брада – пухкав и бял. Само че вместо в бяло, памукът бил боядисан в розово :) Оттам идват и цветът, и формата, и името на  Barbapapa.

Татко Барба пониква в градината на Франсоа и Клодин (Щефан и Лоте в българския превод). Той пораства и се показва на земята, където започва неговия “сблъсък” със света на човеците. Татко Барба се опитва да се интегрира, но без особен успех. Обречен на самота и изолация, той започва да търси “себеподобни”. Така открива Мама Барба. Двамата се влюбват и създават семейство. Всичките им децата порастват в същата градина, като майка си и татко си. От земята поникват 4 момчета и 3 момичета барбарончета. Всички те са добронамерени и миролюбиви,  обичат да помагат и да се преобразяват.

За близо 40-годишното си съществуване семейството на Татко Барба участва не само в поредицата от книги, но в анимационни серии, комикси и образователни материали. С лика на персонажите са създадени играчки и сувенири.

На различни езици имената на членовете на семейството на Татко Барба звучат по различен начин. На френски, оригиналният език, на който героите са създадени, някои от имената имат и специално значение, свързано с личните качества на героя. Българските книжки от 80-те са превеждани от немски, затова повечето имената нямат връзка с оригинала и са доста “побългарени”. Тук ще намерите ориганалните имена и българския им еквивалент.

Barbapapa (Татко Барба) е розов и най-голямата фигура в семейството.
Barbamama (Мама Барба) е черна и се грижи за всички.
Barbidou (Барбарири) е жълт и обича много животните.
Barbalala (Барбалала) е зелена и обича музиката.
Barbotine (Барбалена) е оранжева и обича книгите.
Barbouille (Барбалячо) е черен и обича да рисува.
Barbabelle (Барбарела) е лилава и обича да се гледа в огледалото, означава хубава на френски.
Barbibul (Барбадей) е син и обича науката.
Barbidur (Барбадан) е червен и обича спортовете.

Официална страница | www.barbapapa.fr

Книжанка представя | Преселването на Барбароните, Les vacances de Barbapapa