Петсън и Финдъс или как се разсмива самотата

Pettson & Findus - Sven Nordqvistсъздател | Свен Норквист, Швеция, 1985 г.

Петсън и Финдъс (на шведски: Pettson och Findus) са заедно вече над 20 години. Когато Свен Норквист създава първата книжка от поредицата през 1985 г., едва ли е предполагал, че героите му ще обиколят света. Днес много български деца също ги обичат. Но на какво се дължи световната популярност на иначе толкова типични „скандинавски“ книжки?

Петсън е един стар, чудат фермер, който живее в малката си червена къщурка. В нея цари малък „творчески“ безпорядък, а на него често му се налага да издирва разни вещи, защото е забравил къде ги е прибрал за последно. Той има брада, широкопола шапка и малки кръгли очила. Петсън удивително напомня своя създател и ще съгласите, че Свен Норквист просто се е нарисувал :)

Свен НорквистНо не само това са приликите с действителността. Норквист е страстен почитател на котките. Затова в живота на неговия герой се е настанил Финдъс – един малък говорещ котак. Той е с тигрова окраска, облечен в зелени раирани панталони и зелено кепенце.

Това, което лично намирам за много привлекателно в илюстрациите на двамата герои, е, че техните изражения никога не се повтарят. Освен богатството от детайли и натрупването на действията само в една илюстрация, другата особеност на почерка на Норквист е изключителната емоционалност, с която са заредени рисунките му. На една и съща страница лицето на Петсън може да смени няколко израза – от униние до щастие – и всико това е постигнато с четка и бои :)

Финдъс заема важно място в дома и сърцето на Петсън. Тяхната взаимна привързаност е в дъното на всички приключения в иначе „самотния и спокоен“ живот на стария фермер. Финдъс е щуро и жизнерадостно коте. Той има дарбата да говори, да развеселява стопанина си, помага му да открива изгубените вещи в къщата. Той е неговото „дете“.

Връзката между тях е силна също както връзките между членовете в семейството. И много от нас са забелязали този съвременен феномен в ежедневието си, когато на домашния любимец се гледа като член на семейството – тогава той се сдобива със специално място за спане, играчки, даже дрехи... Понякога гледката на някоя баба, която разхожда булонката си по терлички, би ви смутила, но замисляли ли сте се, че всъщност това е нейното най-близко същество и колко пуст би бил животът й без него. И най-важното: хората говорят на домашните си любимци. Те общуват заедно, а общуването осмисля съществуването им, кара ги да се чувстват живи.

Така се чувства и Петсън – ощастливен, че има с кого да общува, за кого да се грижи. Той живее изолирано, макар и заобиколен от съседите си. И така живеят повечето хора в днешно време – насред голяма улица, или пък в жилищна кооперация, но въпреки това... самотни. Връзките между тях са изтънели. И в историите на Норквист хората имат някак второстепенно значение. На преден план са Финдъс, кокошките и всякакви други диви и домашни животни. Самата природа диша в книжките. И когато детето чете или слуша за приключенията на Финдъс и Петсън – за него тази връзка е по-„естествена“, в нея няма лицемерие, няма страх, както понякога се случва в общуването между нас човеците.

Всяко дете мечтае за истински приятели и ако не ги намери, често такава роля се отрежда на домашното коте, куче, зайче или птиче... Може би затова всъщност децата толкова много обичат историите за Петсън и Финдъс – защото това са не само весели истории за едно коте и едно старче, но за истинското приятелство и обичта.

Благодарение на издателство Фют на българския книжен пазар могат да се намерят следните заглавия от поредицата за Петсън и Финдъс: Как Финдъс се загуби когато беше малък, Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс, Как Финдъс оправи неразбориите в градината, Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора, Как Финдъс и Петсън изплашиха лисицата, Как Финдъс развесели тъжния Петсън, Как Финдъс пропъди петела Карузо, Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа

В Книжанка | Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс, Как Финдъс се загуби, когато беше малък, Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа, Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора, Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата