Ferda, Ферди или Фердо Мравката супер герой

Фердо Мравкатасъздател | Ондржей Секора, 1933, Чехословакия

Фердо Мравката е роден в Чехословакия и неговото оригинално име е Ferda Mravenec. Измислен и нарисуван от чешкия илюстратор Ондржей Секора. Повечето от днешните родители го познават като Ферди Мравката от едноименния анимационен сериал, излъчван през 80-те. Малцина обаче сигурно знаят, че Фердо е създаден първоначално като герой на комикс и то за възрастни.

На 1 януари 1933 г. Фердо се появява за първи път на страниците на вестник Lidové noviny.  Негов прототип е обикновеният човек – трудолюбив, находчив и смел. Оригиналният Мравчо по онова време е с по-голяма глава и с димяща лула за разлика от по-късния му и по-известен период, когато излизат книгите за деца.

През 1935 г. в същия вестник илиза и следващ епизод за Фердо, в него той се жени и му се ражда син Бобек. Историите за Фердо на страниците на Lidové noviny прекъсват през 1941 г., когато Секора трябва да напусне по политически причини. На следващата година излиза първият марионетен филм за Фердо.

Секора посвещава внимание на своя любимец и след Втората световна война. Тогава обаче художникът вече е активен член на компартията. В публикуваните нови откъси в началото на 50-те години на миналия век Фердо ходи на бригада, изпълнява плана за петилетката и се бори с лошите.

Истинският супер герой обаче се познава по това, че оцелява при всякакви обстоятелства. Същото се отнася за таланта на Секора, чието име се нарежда сред пионерите на чешкия комикс.

Популярността на Фердо Мравката е неоспорима, след като приключенията му продължават да се издават 40 години след смъртта на неговия създател.

Фердо е жизнен, бодър персонаж, със спортен дух, обича честната игра и удоволствието от нея.  Живее в гората, където се е отдал на безкрайни приключения заедно с куп дребни твари като него – някои приятели, други врагове. Бръмбари, червеи, охлюви, щурци и скакалци, всякакви буболечки... И неговата любима Калинка-Малинка!

Той е смел и интелигентен, способен да се справи с всичко и всеки. Благодарение на тези свои качества днес той може да съперничи на герои, създадени много по-късно, като Къртичето на Зденек Милер например.

И накрая: Фердо Мравката е превеждан на много езици и за наша радост може да бъде намерен отново на български, благодарение на издателство Лабиринт