Krteček, Кротик или Къртичето

Къртичето - създател Зденек МилерСъздател | Зденек Милер, Чехословакия, 1956

Къртичето се ражда за пръв път като герой на анимационно филмче. Негов създател е чешкият художник-аниматор Зденек Милер. Идеята се ражда, когато през 1956 г. му е поръчано да създаде образователен филм за деца. Той не е бил доволен от сценария. Тъй като е бил силно повлиян от филмите на Уолт Дисни, той искал главният герой да е животинче.

По-късно Милер разказва, че идеята да използва къртица за главен герой му е дошла, когато при разходка се спънал в къртичина. Дори на шега обяснява, че е създал Къртичето, защото това е единственото животно, което дотогава не е било персонаж на Дисни.

Първият му филм се казва “Как къртичето си уши панталонки”, с който през 1957 г. печели наградата “Сребърен Лъв” на филмовия фестивал във Венеция.

Това, което прави Къртичето толкова популярно, са не само горските му приключения, които преживява с приятелите си, а и неговата емоционалност. Къртичето е нежно, добро и трогателно създание. А чувствата и емоциите нямат нужда от превод, те се предават на един универсален и разбираем за всяко дете език. Сериите са озвучени с прости звукосъчетания. А това, че не се налага превод и дублаж, улеснява достъпа на филма до страни от цял свят. Така Къртичето става любимо не само на децата в страните от бившия социалистечeски лагер, но също Германия, Франция, Скандинавските страни, дори Япония и Китай. И до днес това е един от най-популярните източно-европейски персожани в Западна Европа :)

Книжанка представя | Как Къртичето си уши панталонки, Как Къртичето си направи автомобилче