Пъстри приказалки

Пъстри приказалки

автор | Мая Дългъчева

илюстратор | Капка Кънева

издател | Жанет 45, 2008 г., българска

Всяка пъстра приказалка е облечена в тоновете само на един цвят: например Синята приказалка е нарисувана с всички възможни тоновe не синьото – светло, небесно, тъмно, мастилено.

Цветът на приказалката определя и нейната тема. Например Червената приказалка е посветена на изгрева и залеза, Жълтата – на лятото, Лилавата – на люляка и лавандулата, Зелената – на тревичките и буболечките... Всички разказват за съвсем обичайни неща от заобикалящия ни свят, но по толкова поетичен начин, че те изглеждат като някакви чудеса, родени от цветове.

Понякога детето може да не разбира всички думи, сложните метафори, в които те се сливат... Но римите, съчетани с цветните експресии, въздействат на детското възприятие, отварят нови врати за детското въображение, карат детето да чувства и усеща света по друг начин.

Това не е лесна, но е красива и умна книжка. Хубавото на тези книги е, че стимулират детето да задава въпроси...

откъс | Слънчо намисли с жълти боички да боядиса по пътя си всички – първо помилва с длани нивята и засияха в жълто житата. После в поточето цопна и ето – слънчеви зайчета припкат и светят, и като златно поточето блика покрай изгрялата жълта иглика... Жълто – по човката на врабчето, златно – в къдриците на детето, а пък жълтурчето вири носленце, сякаш намига с жълто оченце!

И се завърта земята във кръг – жълта, подобна на пресен жълтък...

Цял ден рисува Слънчо с лъчите, капнал е вече – затваря очите, ала преди да заспи в планината, свойта картина надписал е: "Лято".