Как работи клетката*

Как работи клеткатаОт тази чудна енциклопедия децата могат да научат за разликите между живите и неживите същества, какво са гените и какво хромозомите, какво съдържат клетките и как работят, как се хранят и размножават. Изданието е част от серия енциклопедии, чиито главни герои са група любознателни деца, проф. Ген, който ги води на научни пътешествия, и неговата микромашина. Оригиналният език, на който са създадени тези научни пътеводители, е английски. Тук е представен македонският превод на "The Cell Works" – “Kako paботи клетката”.

От Издателя | Пътуване във фантастичния свят на клетките... Микроизследователите отвеждат децата на възраст между 8 и 12 години (а и всички заинтересовани възрастни) на вълнуващо пътуване в невидимия свят на клетките, в света на непознатото. За да станат малките неща видими, всеки трябва да влезе в микромашината на проф. Ген, която смалява пътниците дотолкова, че да могат:

> да влязат в тялото и да се срещнат с клетките;
> да видят и да проучат вътрешните органи;
> да разберат фантастичната биологична машина, която поддържа живота на всички живи същества...

Микроизследователите са написани от проф. Патрик А. Борли, прочут учен в областта на биохимията и молекулярната биология, и Норберт Ланда, майстор на научната литература за деца. Изданието има за цел да привлече детския интерес към структури и процеси, които дори и невидими за простото око, правят нашето всекидневие възможно.

Откъс | Откъде идват клетките? Когато са потребни нови клетки, родителската клетка се дели на две части. Така се създават нови клетки и се наричат дъщерни. Каква добра идея! Родителите отново да стават деца.

А откъде идва клетката-родител?

Всички различни клетки, от които сме съставени са наследници на една-единствена клетка – оплодената яйцеклетка, която някога е била в тялото на нашата майка. Всъщност около девет месеца преди да се родим, сперматозоидът от нашия татко се е съединил с яйцеклетката. Тогава гените от клетката на нашия татко и на нашата майка се смесили. И така всеки от нас се е появил от една-единствена клетка, която съдържала гени и от майката и от таткото. Веднъж започнало да се дели яйцето, то се дели много пъти, докато постепенно се създадат всички видове клетки, необходими за човешкия организъм. Рецензия >>

* Книгата не е превеждана на български език. 

Заглавие Автор Илюстратор Издател
Како работи клетката

Норберт Ланда, Патрик А. Борли

- Просветно дело - Скопjе, 1999
Преводач Оригинално заглавие Език Оригинално издание
Мариja Димитровска - Масин

The Cell Works

английски  1977

Жанр

Тема

Персонажи Възраст

енциклопедия

биология, клетките

проф. Ген 8-12

ISBN

Материал/Цветност Формат Страници
 9989-0-01-23-5 твърди корици, цветни илюстрации 290 х 240 45 стр.
Цена
  -