Зоки Поки*

Зоки ПокиТова е най-известната книга на популярната в Македония писателка Оливера Николова.  Книжката представлява сборник с къси разказчета от ежедневнието на едно малко момче на име Зоран. Никой обаче не го нарича така, защото откакто неговата най-добра приятелка Лидия  решава, че е по-хубаво да му казва съкратено Зоки (или още по-хубаво Зоки Поки) – той не признава друго име.

Историите са разпределени в няколко серии. Между различните серии са поместени авторови пояснения за различните персонажи или пък отношенията между тях. Книгата започва с представянето на самия Зоран и запознаването му с Лидия. Следват няколко епизода, чиито герои са двете деца. Има епизод с котарака Фигаро, с плюшеното мече... Разбира се, специално място е отделено на любимата баба и обичните родители.

Темите са актуални, забавни и  познати: приятелството между две съседски деца, бабиното присъствие, възпитанието, съпоставката между живота в града и живота на село, болестите, отношенията деца-родители.  Разказчетата са кратки, поднесени с много хумор и ненатрапчив поучителен привкус.

Откъс | Това лято трябва да се запомни, защото то беше необикновено лято. Изпратиха Зоки сам на лагер. Не вярвате ли? Защо не! Изпратиха го заедно с други деца от същия квартал да летуват на едно езеро. Бяха голяма група деца и, разбира се, с тях отидоха и няколко ръководителки. Но Зоки не го беше много грижа за тях, нека те се грижат за него. Ако нещо му е тежко, ще намери този хитрец начин да ги надхитри. С родителите и баба си, които постоянно го прегръщаха и целуваха, се раздели като насън. Мислеше за езерото, за къпането без сапун, а най-много мислеше за това, че ще може да прави каквото си иска...

* Книгата е македонска и не е публикувана на български. Откъсите са преведени от Книжанка.

Заглавие Автор Илюстратор Издател
Зоки Поки Оливера Николова Jана Андреевска

Просветно дело - Скопие, 2004

Жанр

Тема

Персонажи Възраст

разкази за деца

детското приятелство, хумор

Зоран и Лидия 6+

ISBN

Материал/Цветност Формат Страници

9989-30-489-0

меки корици, черно-бели илюстрации

135x195

100

Цена
 

-