Rory's Story Cubes Classic

Rory's cubesиздател | The creativity hub

Тази игра може да съберете в дланта си и да носите в джоба. Представлява малка кутийка, в нея се съхраняват 9 зарчета. На всяко зарче са изобразени по 6 символа. Например: лице, фенер, ябълка, самолет... Играта има само едно правило и то е да хвърлите зарчетата. Останалото е въпрос на въображение и избор на стратегия за разказване.

Как се играе?

1) Може да хвърлите всички зарчета едновременно, да набележите едно от изображенията, което ще бъде главен герой, и да подредите историята. За да структурирате по-лесно, може да разделите зарчетата в три групи по три – за начало, среда и край на историята. Започнете с изображението, което най-много е привлякло вниманието ви.

2) Може да хвърлите първо три зарчета, да изберете от тях герой, после да хвърлите още веднъж всичките 9 зарчета за цялата история.

3) Може да хвърляте зарчетата едно по едно, така никой няма да знае какъв край да очаква.

4) Може да записвате историите си на хартия или видео, да ги рисувате.

5) Може играта да придобие състезателен характер, особено подходящ вариант за по-големи деца и възрастни: единият от играчите хвърля заровете, а другите записват на хартия по една дума за всяко от изображенията - дума, която те смятат, че играчът ще използва в разказа си. Всяко позната дума носи по една точка...

6) Може да започнете историята не с „Имало едно време", а с „В една страна, която никога не е съществуала, във време, което никога не е било", или : „Когато животните можеха да говорят...", „В една тъмна и студена нощ..."

Примерен ход на играта

Хвърлям: мост, риба, светкавица, стъпка, длан, спящо човече, самолет, звезда, крепостна кула

Избирам герой: риба

3 символа за начало: риба, мост, светкавица

3 символа за среда: самолет, спящо човече, длан

3 символа за край: стъпка, крепост, звезда

Моята история:

Начало: Имало едно време една шарена рибка, тя много обичала да си играе във водите под моста на мечтите. Един ден обаче се разразила страшна буря и една светкавица треснала моста. Той се разпилял на парчета, а рибката се превърнала в човек.

Среда: Както плувала като рибка във водата, тя изведнъж се събудила в един самолет. Вдигнала ръка и почнала да вика: "Какво става тук? Къде съм? Коя съм аз?"

Край: В този момент самолетът се приземил и рибката-човек слязла (символа на стъпката:)). Понеже нямало къде да отиде, видяла наблизо една крепостна кула и се прибрала там да пренощува. Както била объркана и съсипана от преживяванията, тя видяла една падаща звезда. В този момент си пожела отново да се превърне в рибка и да се върне в любимата река. Така и станало.

original-4 2x

Защо харесвам тази игра?

Играта стимулира децата не само да измислят и разказват истории, но да мислят за структурата, да подреждат части като в пъзел, да съставят изречения. Може да играете бавно, да премисляте всеки момент, а може да тренирате и бърза реакция...

Играта развива:

Творческото мислене на децата – какво искам да разкажа?

Умението да взимат решения – кой символа да избера, как точно да продължа?

Да асоциират – как да свържа елементите?

Обогатява езика – с какви думи да разкажа, как да си построя изреченията?

Други предимства и приложения на играта:

С нея научавате как другите играчи възприемат света, какво мислят, какви са техните ценности, какво е интересно за тях.

Може да се играе сам. За по-креативните деца, които обичат да рисуват и да пишат, това е чудесен начин да си направят своя приказка, рисувана книжка или комикс.

Подходяща за часовете по чуждоезиково обучение и български език. Може да се използва за обогатяване на речника, за усвояване на нови синтактични или граматични правила – например да накарате детето да разказва в различни времена.

Особено подходяща за деца, които растат в двуезична среда: стимулирате детето да играе и говори на родния си език, като в същото време може да обогатявате речника и на двата езика. 

Може да се използва и с терапевтични цели.

Препоръки

Има два или три символа, които аз лично като възръстен не мога да разгадая какво представляват и се затруднявам каква роля да им възложа, като ми се паднат. Но децата се ориентират доста по-лесно. 

За шестгодишното дете някои символи от зарчетата може да са непонятни в първия момент. Затова то се нуждае от малко разяснения. Или пък може да тълкува изображенията по различен от възрасните начин, колкото и да ни се струват на нас прости и ясни. Например аз виждам „стелка", а детето – „стрела" :) Но първо правилата са много гъвкави, второ - много по-важно е детето да може да интепретира изображенията по свой начин. Ако потърси помощ или има въпроси, тогава съдействайте.

Достъпност и разширения

Може да ираете с тези зарчета у дома, в училище и на път, защото играта е компактна. Може да я намерите в няколко варианта: Classic, Actions, Voyage... И всички те се комбиринат чудесно по между си. Има приложения за iOS & Android.

Играта е достъпна на българския пазар.

съдържание | 9 зарчета, всяко зарче има по 6 изображения, правила

жанр | семейна игра, зарове

тема | въображение, език

възраст | 6+

играчи | 1+