Леге Артис, издателството с характер

Леге АртисВ превод латинският израз „Lege artis“ означава „По законите на изкуството“, или по-просто – „Както трябва“.

Така започва представянето на издателството в интернет и не подвежда. Леге Артис е едно от най-безкомпромисните на българския книжен пазар, отличава се с некомерсиалния и деликатен избор на заглавия. Създадено е през 1999 г. от Саня Табакова – дългогодишен издател, редактор и преводач, и едно от малкото работещи извън столицата издателства – ще го намерите в Плевен.

В едно интервю Саня Табакова споделя, че за себе си е избрала формата „единак”, а някои наричат Леге Артис „бутиково" издателство. Непримирима към модите и посредствеността, Саня Табакова е взискателна към избора на заглавия и в някакъв смисъл сам воин на един пазар, подвластен по-често на законите на чалгата, отколкото на изкуството. През годините тя успява да устои и да изгради своя марка за качествено книжно съдържание.

Доказателство за това са множеството награди, на които е носител Леге Артис: Годишната награда на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добро издание за 2000 г. за две книги от поредицата „Безкрайна проза“ и на Националната награда „Христо Данов“ на Министерство на културата, Центъра на книгата и Община Пловдив за 2001 г. за дизайн...

Издателството е ориентирано към хуманитарните области – психология, психоанализа, философия, издава българска и преводна художествена и авто/биографична проза. В каталога му ще намерите имената на автори като Борис Виан, Е.-Е. Шмит, Тимъти Финдли, Момчил Николов, Владимир Илиев и др.

Принос в детското книгоиздаване: Поредица „Хубавите книжки“ – малка, но показателна за характера на издателството поредица, част от книжките в нея са на холандския илюстратор Макс Велтхаюс.

Книги в Книжанка | Жабокът през зимата, Жабокът и широкият свят, Жабокът и чужденецът

Госпожица Печкарска