Колибри

Издателство КолибриИздателство Колибри е създадено през 1990 г. и е сред водещите на книжния пазар в България. Колибри издава висококачествена литература, включително литературни образци от по-малки страни и в превод от редки езици. В каталога на издателството присъстват съвременни български автори. Най-търсените колекции са "Съвременна европейска проза", "Модерна класика", "Амаркорд", поредици популярна психология, документални и исторически книги. Освен художествена литература, Колибри издава и документална, справочна литература и хуманитаристика, книги за себепознание, здраве и др. Издателството е лидер в областта на чуждоезиковото обучение. За дейността си е отличено с множество награди и номинации.

Принос в книгоиздаването за деца: детски книги, създадени в копродукция с водещи европейски издателства. Създадени са поредици за тийнейджърска литература, фантастика и фентъзи. Колибри е издателят за България на известната френска поредица за Малкия Никола, както и детските енциклопедии Larousse.

Книжанка представя Ваканциите на Малкия Никола, Малкият Никола тръгва пак на училище, Щуротиите на Малкия Никола, Изненадите на Малкия Никола, Малкият Никола и съседите, Малкият Никола и приятелчетата

Дора на пикник, Един ден на плажа

Издателство "Захарий Стоянов"

изд. "Захарий Стоянов"Издателството е създадено през 1997 г., като негова стратегическа задача е популяризирането на българската литературна традиция и преиздаването на българските класаци. Едни от най-известните поредици на издателство "Захарий Стоянов" са „Българска класика“, „Съвременна българска поезия“, „Шедьовър“ (поредица световна класика). Издава художествена, философска и научна литература.

Принос в детското книгоиздаване: поредица Чичопей, която включва заглавия от световната класика за деца, българска детска класика, произведения на съвременни български автори.

Книги в Книжанка Патарак и Рибок

Дамян Яков

damyanyakovИздателство „Дамян Яков” е основано през 1992 г. Годишно на книжния пазар издателството представя около 80 нови заглавия.  Принос в детското книгоиздаване: произведения на български и чуждестранни детски автори, сред които: Туве Янсон, Михаел Енде, Бранислав Нушич,Лиман Франк Баум, Алфонс Доде, Александър Дюма, Чарлз Дикенс, Ено Рауд, Робърт Л. Стивенсън, Карло Колоди, Даниел Дефо, Марк Твен, Джеймс Матю Бари, Джонатан Суифт, Вацлав Чтвъртек, Ханс К. Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим, Джералд Даръл и много други. Учебна и учебно-помощна литература в помощ на учениците от 1. до 12. клас. Голяма част от книгите им излизат с подкрепата на Министерството на културата, Фонд „13 века България”, Посолството на САЩ в България.

Книги в Книжанка Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън, Тайнството на юни, Патиланци, Омагьосана зима

Фют

"Книги, с които децата израстват"

Издателство "Фют" е основано през 1990 г. и днес е едно от водещите български детски издателства. Издателството е специализирано в издаването на художествена, научно-познавателна и учебно-помощна литература за деца. Издава книги с образователен характер в помощ на учебния процес, илюстрирани книги и книги-играчки за най-малките, художествена литература за деца и тийнейджъри, енциклопедии от различни области на науката и природознанието, историята и географията, полезни за цялото семейство. „Фют” e издател на списание „Бърборино” за деца между 4 и 8 години. Списанието излиза всеки месец от 2004 г. насам. То съдържа разнообразни четива, съобразени с възрастовата група, забавни игри и занимания, чрез които децата се запознават с околната среда и се подготвят за училище. Издател на поредицата за Франклин, писма на Феликс, Петсън и котето Финдъс. Издателството работи успешно с партньори от цял свят – Великобритания, Италия, Германия, Австралия, САЩ, Франция… Съучредител и активен член на Асоциацията на българските книгоиздатели.  2004 г. Национална награда за детско книгоиздаване на името на Константин Константинов; 2005 г. Национална награда „Хр.Г.Данов” за най-добро детско издателство; 2010 г. Отличие "Златна книга", присъдено за принос към българската наука и култура от Съвета за европейска научна и културна общност.

Книги и поредици в Книжанка | Вече съм голям, Едно малко агънце, Непослушковци, Сянка, Книжки за баня, Азбука с весели скоропоговорки, Къщичка с балконче, Таралежчето Черешко

Библиотека Славейче | Приказки за животни, Приказки за великани, Приказки за кучета, Приказки за динозаври, Приказки за коне и понита, Приказки за вълшебни замъци, Приказки за дракони, Приказки за пирати

Петсън и Финдъс | Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс, Как Финдъс се загуби, когато беше малък, Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа, Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора, Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата

Франклин | Франклин тръгва на училище

Във Вълшебната гора | Горското училище

100 интересни неща за | Котките, Кучетата

Книги за творчество | 20 художествени проекта от хартия, Поздравителни картички, Моята първа книга за изкуството и рисуването, Картички за всеки празник, Животни от хартия, Сръчни ръце - 102 идеи за малки и големи майстори

Егмонт

"Егмонт" е основана през 1878 година и в момента е една от водещите медийни групи в Скандинавия. Дейността на "Егмонт" обхваща седмични вестници, списания, комикси, книги, телевизионни програми и канали, филми за широкия екран, интерактивни игри, конзоли за игри, музика. "Егмонт България" е създадено през 1991 година и е водещо издателство за детска литература и периодика. За изминалите осемнайсет години "Егмонт България" е публикувало над 3570 издания в общ тираж от 38 милиона екземпляра. "Егмонт България" е българският издател на прочутата поредица романи за Хари Потър, "Здрач", "39 ключа", "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" и др. "Егмонт България" издава на български език книжната продукция на компанията "Уолт Дисни". "Егмонт България" притежава издателските права за книгите на "Нешънъл Джеографик". В поредицата си "Българска детска класика" издателството възражда първообразите на най-прочутите стихове, разкази, приказки и повести, сътворени за децата от нашите класици и илюстрирани от именити художници.

Жанет 45

janet45Издателска къща “ЖАНЕТ 45” e oснована през 1989 в Пловдив. Благодарение на последователната си издателска политика "Жанет 45" постепенно се утвърждава като водещ издател на съвременна българска литература. Принос в детското книгоиздаване: Едно от малкото издателства у нас, които издават български детски автори. Сред тях са  Божана Апостолова, Катя Воденичарова, Мая Дългъчева, Панчо Панчев (Дядо Пънч), Виктор Самуилов, Стефан Цанев и др.

Книжанка | Малката Божана в нощта на чудесата, Дракончето Поли, Приказка за въпросителната

Приказки от Оная гора, Лулу, Малки същества

Славена

Издателство „Славена“ е основано през 1990 г. в град Варна с цел издаване на български автори и популяризиране и защита на българската национална история и култура. Принос в детското книгоиздаване: Интерес представляват занимателните игри, керамичните фигурки за оцветяване, картонените настолни игри, приказките с домашен театър, приказките в кутия.

Още статии ...

  1. Хермес
  2. Труд