Анет Тизон и Талас Тейлър – създателите на Татко Барба

Annete Tyson & Talus TaylorТя е архитект, той е биолог и по най-интересен начин са съвместили знанията, уменията и интересите си в серия от книги. Тя рисува фантастичната къща, а той измисля фантастичните същества, пораснали като плодове от земята. Събират ги любовта към творчеството и стремежът да опазят земята ни чиста.

Анет Тизон и Талас Тейлър са създатели на известната серия за Татко Барба ("Barbapapa"). Първата книга излиза през 70-те и има голям успех сред децата. Анет следва архитектура в Париж, където се запознава и със своя съпруг Талас, научен преподавател в Сан Франциско.

Как всъщност са стигнали до идеята за съвместния книжен проект е шеговита случайност.

Докато се разхождали в Люксембургската градина, Талас чул, че едно дете вика на родителите си нещо, което звучало като “баа баа баа баа”. Той не разбирал френски и попитал съпругата си какво значи този израз. Тя му обяснила, че става дума за захарен памук, който е розов и във Франция го наричат “Barbe à papa”.

Малко по-късно в един ресторант, двамата сядат и рисуват на салфетка един розов и кръгличък персонаж, вдъхновен тъкмо от вида на захарния памук, който се продава в Люксембургската градина. И когато трябвало да му дадат име, съвсем естествено го нарекли Barbapapa.

Барбароните са персонажи във формата на круши в различни цветове, които имат способността да променят формата си. Книгите от серията първоначално са публикувани от френското издателство L'École des loisirs, а по-късно серията продължава да бъде издавана от Dragon d'Or.

Историите за Татко Барба са преведени на над 30 езика, включително на български (някъде през 80-те). По тях е създадена и серия от анимационни филми, които повечето възрастни в България също си спомнят от малкия екран.

Първа книга |  Barbapapa, 1970

Любопитно | Въпреки че серията за Татко Барба е създадена на френски, анимационният филм, който излиза през 1974 г. е холандско-японска продукция.

Книжанка представя | Преселването на Барбароните, Les vacances de Barbapapa