Бренда Кларк, илюстратор на поредицата за Франклин

Бренда КларкБренда Кларк започва да рисува от малка и е решена да стане професионален художник. Учила е специалност „Илюстрация” в Шеридан Колидж, Онтарио, и завършва с диплома за отличие през 1977 г.

Бренда започва да работи на свободна практика и първите издания, които илюстрира, са учебници за началното училище.

В началото на 1980 г. канадското издателство Kids Can Press започва да търси нови творци и Бренда решава да опита да илюстрира картинни книги за деца. Тя илюстрира две книги – едната е с графични илюстрации, а другата е цветна. Нейните живи и изразителни картини впечатляват издателите от Kids Can Press и през 1985 г. те й възлагат да илюстрира ръкописа на "Франклин се страхува от тъмнината", написан от Полет Буржоа. Книгата е издадена през следващата година и получава много положителни отзиви от родителите и литературните критици в Канада. Оттогава Бренда е илюстрирала над 30 книги от поредицата за Франклин, както и няколко книги за активни занимания с Франклин и неговите приятели.

Костенурчето става много популярно в Канада и в целия свят, след като Kids Can Press продават правата за издаването му в редица държави. През 1997 г. по телевизията е излъчен първият анимационен епизод от сериала за Франклин.

Бренда продължава да рисува и живее в Порт Хоуп, Онтарио, заедно със съпруга и сина си.

По информация на Фют

Родена | 10 февруари 1955, Торонто.

Образование | През 1977 г. завършва специалност „Илюстрация” в Шеридан Колидж, Онтарио.

Професия | Професионален художник.

Първа книга | Първоначално илюстрира учебници за началното училище. В началота на 80-те прави първите си детски книжки за  издателство Kids Can Press.

Книжанка представя Франклин тръгва на училище