Виктор Паунов

Виктор Паунов е български художник, проектирал дизайна и илюстрациите на над 600 печатни издания, включително и много детски книги. Ръководител на Катедра "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия, той е сътрудничел през годините на едни от най-големите български издателства. Илюстрирал е над 50 издания за деца и юноши, сред които "Алиса в страната на чудесата", "Братя Грим - приказки", "Вампири, гундураци, върколаци", "До немай-къде и обратно", "Вдън прогледния мрак", "Български народни приказки в 6 тома", "Библията в 365 истории за деца", "Малки жабешки истории", "Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън", "Приключенията на безстрашния Жуау", "Хипопотамът Габриел" и "Шумът на върбите".

Роден | 17 ноември 1957 г., София

Образование | През 1976 г. завършва Художествена гимназия – София. От 1978 до 1984 г. учи в Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“
Професия | От 1984 г. до 1994 г. работи като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“, „Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“. От 1994 г. е редовен преподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия. От 2004 г. е доцент, а от 2010 професор. Заемал е длъжността заместник Декан на Факултета за изящни изкуства на НХА, понастоящем е заместник ректор по учебната дейност, акредитацията и развитието на академичния състав.

Любопитно | През 1998 г. печели наградата на IBBY (Международната организация за литература и книги за деца към ЮНЕСКО) за български илюстратор за деца за книгата „До немай къде и обратно“, изд. „Златоструй“. Изданието е вписано в почетния списък на IBBY за 1998 г. През 2001 е удостоен с почетен диплом за принос към детската литература на Дом на детската книга с музей „Ангел Каралийчев“ и Министерството на образованието и науката за илюстрациите към книгата „Вдън прогледния мрак“, изд. „Златорогъ“. През 2006 г. е носител на специална награда за детска илюстрация на Националната агенция за защита на детето от Националната изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга.

В Книжанка | Вдън прогледния мрак, Малки жабешки истории, Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън