Дик Бруна, създателят на Мифи индустрията

Дик БрунаДик Бруна е създателят на Мифи (Nijntje), едно от най-известните зайчета в света. Той е графичен дизайнер, художник, автор на детски книги. Роден е в Холандия, но книжките му са хит дори в Азия. Баща му е бил потомствен издател и е искал синът му да продължи по същия път. С тази цел след Втората световна война Дик заминава за Лондон и Париж. Междувременно посещава най-различни музеи и това определя бъдещия му избор. Той разбира, че иска да се занимава с изкуство.

Дик Бруна не става издател, а илюстратор в издателството на баща си. Факт, който малко или много го прави "черната овца" в семейството :)

Илюстрациите на Дик Бруна се запомнят мигновено. Вдъхновен от изкуството на творци като Мондриаан, той свежда хора, предмети и животни до изчистени форми и цветове. Бруна рисува без перспектива. Типични за неговата работа са контурът и дебелата черна линия, която огражда всичко. Той не смесва цветовете, използва единствено бяло, синьо, зелено, червено, жълто, кафяво и черно. Но не се заблуждавайте! Дик Бруна прави всичко това на ръка и обикновено на една илюстрация посвещава цял ден.

Негови главни герои са малки животинчета. Освен световноизвестното зайче Мифи, от неговата ръка са нарисувани и други герои като Мечето Борис и Кученцето Снуфи. Те гледат приятелски и винаги право в очите ви. Преживяват обикновени, ежедневни неща. Емоциите са изобразени просто и ясно. Заради изчистените форми на неговите фигури и не-сложното действие на самите сюжети неговите герои се запомнят лесно от всеки. От една страна, успехът му се дължи на семплото изпълнение на книжките, а от друга на факта, че тези книжки могат да се купят от всеки "реп", на всяка гара в Нидерландия.

Дик Бруна все още работи. Дори на преклонна възраст той всеки ден се качва на колелото си и кара до центъра на града, където се намира ателието му. Там продължава да пише и рисува нови книжки за деца.

източници | kjoek & villakakelbont & wiki

Роден | 23 август 1927 г. в Утрехт, Холандия. Рожденото име на Дик Бруна е Hendrik Magdalenus Bruna.

Детство | Баща му и дядо му са били издатели. Още като малък той е рисувал много. Бил е 12 годишен, когато избухва Втората световна война. В продължение на две години семейството му се е укривало в  Loosdrecht, Северна Холандия.

Образование | След войната продължава средното си образование, но не го завършва. Заминава в Лондон и Париж, за да научи повече за издателската професия. След като се завръща в Холандия за известно време учи в Художествената академия в Амстердам.

Семейство | Дик Бруна живее и работи в родния си град Утрехт. Женен е от 1953 г., баща на двама сина и една дъщеря, има и внуци.

Професия | Графичен дизайнер, художник, автор на детски книги.

Първа книга | De appel (1953).  През 1955 г. по време на ваканция на брега на Северно море Бруна рисува първата книжка от серията за Мифи.

Любопитно | Той е най-продаваният детски холандски автор. Издал е над 100 книги, преведени на 50 езика. Носител е на множество награди и отличия. През 2006 към Градския музей в Утрехт е открита за посещение Къщата на Дик Бруна.

Послание | Не знам дали съм човек на изкуството. Вярно е, че мои неща са в музеите, но всъщност моите рисунки са прости пиктограми, което по същество е дизайнерска работа. Аз съм организиран човек, може би повече занаятчия, отколкото артист.

Уебстраница | dick bruna huis