Емили Гравит, която побеждава страховете с молив

Emily GravettВ книгите си британската илюстраторка Емили Гравит представя не само основни емоционални ситуации, но също така и специфичните за децата възприятия и преживявания, свързани с реалното и въображаемото. Гравит използва въображението в книгите си, за да ни помогне в решителни моменти да превъзмогнем собствените си страхове, да открием нови перспективи и да променим живота си. Автор, който не се страхува да задраска името си на корицата на собствената си книга, за да се постави на мястото на една мишка и да пребори страховете ни с единственото оръжие, с което разполага – един молив и голям талант.

Родена е през 1972 г. в Брайтън (Brighton), Великобритания. На 16-годишна възраст напуска дома си и прекарва 8 години, пътувайки и живейки в автобус, наречен Тоби, с който обикаля Великобритания.
Образование Дипломира се през 2004, специалност „Илюстрация“, Brighton University.
Работа Илюстратор, дизайнер, автор на книги за деца.
Семейство Живее в родния си град Брайтън със своя любим водопроводчик, имат една дъщеричка, куче и две домашни плъхчета.
Първа книга „Wolves“ (2004) поставя началото на успешната й международна кариера. За тази книга Емили Гравит получава наградата Macmillan за най-добър илюстратор за 2004 г. Оттогава досега е създала множество детски книги, чийто дизайн е специално насочен към стимулиране на децата да откриват детайлите и да измислят истории.
Любопитно Емили Гравит е получила много национални и международни награди за книгите си. Носител е два пъти на „Kate Greenaway Medal“ – през 2005 за „Wolves“ и през 2008 за „Little Mouse’s Big Book of Fears“.
Послание „Книжките с картинки учат децата на визуална грамотност, на връзката между дума и образ, емоциите, реалния свят и света на въображаемото... Друга такава медия няма. Книгите обогатяват живота на децата.“
Уеб инфо http://www.emilygravett.com/
Книги в Книжанка „Little Mouse’s Big Book of Fears“