Жан-Жак Семпе, който рисува щуротиите на малкия Никола

Жан-Жак СемпеЖан-Жак Семпе е френски карикатурист, известен с това, че е нарисувал един от най-щурите детски герои – малкия Никола. Рисунките на Семпе имат анекдотичен характер. С няколко щриха, той създава галерия от запомнящи се образи. Понякога персонажите му са толкова миниатюрни, че не може да се отличат един от друг (повечето са момчета), но композициите са изпълнени с живот и емоции.

Парадоксалното е, че неговото детство далеч не е било толкова безоблачно, както детството на малкия Никола, но стилът му е белязан от неподправена детска жизнерадост и здравословна ирония.

Семпе е имал трудно детство, белязано от бедността и семейните раздори. Училището е било негово убежище от разправиите и натякванията на родителите му. Не е имал пари да си купува книги и е четял книгите, за които съседите му били абонирани. Първите си скици прави на 12-годишна възраст. Напуска училище едва 14-годишен и започва да работи каквото намери...

Осемнайсетгодишен, отбива преждевременно военната си служба и заминава за Париж, където през 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест”. Срещата му с Госини съвпада с началото на светкавична кариера като „вестникарски карикатурист”.

Първите рисунки на малкия Никола датират от периода между 1952 и 1958 г., когато за известно време той става главен персонаж в серия от комикси, чийто сценарист е Рьоне Госини. Семпе обаче не се чувства на мястото си като художник на комикси и проектът е прекратен. Няколко години по-късно френският ежедневник „Сюд-Уест” възкресява отново тези истории. През 1959 г. е съставен първият албум от серията във вида, който ни е познат и днес.  „Малкият Никола е преди всичко история на приятелството”, разказва Семпе. „Ние споделяхме спомените от нашето детство. Аз разказвах на Рьоне за футбола, за ваканциите си и лудориите в училище. И на него му харесваше да интерпретира тези спомени...”

Така са измислени и персонажите, и ситуациите в серията от книжки за малкия Никола. Семпе създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден днешен. Талантът му на наблюдател, съчетан с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните четирийсет години. (За съставянето на текста е използвана информация от Колибри & wiki)

Роден | 17 август 1932 г. в Бордо, Франция.

Образование | По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн” в Бордо.

Професия | Той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. Вестникарски карикатурист и сътрудник на множество списания.

Първа книга | Първата книжка за малкия Никола излиза през 1959 г. Първият му албум с карикатури се появява през 1962 г. – „Няма нищо просто”.

Любопитно | Семпе е един от малцината френски художници, илюстрирали кориците на престижния „Ню Йоркър”, и днес всяка седмица разсмива хиляди читатели от страниците на „Пари Мач”, „Фигаро Литерер” и други.

Послание | “Когато бях малък, пакостите в училище бяха единственото ми развлечение.”

В Книжанка | Ваканциите на малкия Никола, Малкият Никола тръгва пак на училище, Щуротиите на Малкия Никола, Изненадите на Малкия Никола, Малкият Никола и съседите, Малкият Никола и приятелчетата