Как художникът Eдгар Валтер става писател

Едгар Валтер 1929-2006Едгар Валтер е естонски писател и илюстратор. Роден в многодетно семейство. Завършва средното си образование и в продължение на няколко години сменя различни професии. В крайна сметка става художник, без да е учил за това. За кратко време влиза в числото на най-добрите карикатуристи. Но най-голяма известност Едгар Валтер има като илюстратор и то на детски книги. Оформил е над 250 книги, от които 170 са били за деца. Илюстрациите на Eдгар Валтер към приказките и различните истории на естонски писатели са се считали за еталон и поколения малки читатели не само в Естония и Русия, но и в много други страни познават неговите нарисувани герои – Сипсик, Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада (книгите са написани от Ено Рауд).

Едгар Валтер се славел със своята поразителна работоспособност. Работил е в киното, театъра, скицирал е костюми, рисувал плакати и афиши. Например за многобройните преиздавания на книгите на Ено Рауд – „Сипсик“ и „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ той правел всеки път различни илюстрации.

Това, което го свързва така силно с Рауд, е може би отношението му към природата. В началото на 90-те, той се оттегля в едно уединено място, където сред тишина и единение с природата пише своята първа книга – „Поки“ – приказка за едни забавни горски човечета, която, разбира се, сам илюстрира. Лайтмотив на приказките му е хармонията с природата и нейните обитатели. Окрилен от успеха на първата си книга, за 12 години той създава общо 15 книги от тази поредица и тези книги са признати символи на естонската детска литература също както повестите за „Маншон, Полоубовка и Мъхеста брада“. Той става един от най-продуктивните и ценени детски писатели. В Естония е открит парка “Покумаа“, посветен на приказните същества Поки и творчеството на техния създател.

Роден на 21. 09. 1929, в Талин, Естония. Умира на 4.03. 2006. Едгар е отраснал в многодетно семейство, бил е четвърто дете от общо осем.
Образование Няма специално образование. През 1945 завършва средно училище.
Работа В течение на няколко години сменя различни професии – помощник шлосер, моряк, печатар, сценичен работник. От 1950 работи като свободен артист. Член на Съюза на Естонските художници от 1956 г. Един от най-добрите карикатуристи, издава авторски албуми с карикатури.
Първа книга Става изветен с илюстрациите към книгите на естонския писатели Ено Рауд – „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“, „Сипсик“. Своята първа книга като писател и илюстратор създава през 1994 – „Поки".
Любопитно През 1996 Международният борд за младежка литература поставя Едгар Валтер в своя почетен списък заради цялостната му дейност като художник на детски книги. През 2001 получава орден Бяла Звезда 3-та степен, а през 2005 става почетен член на Съюза на естонските художници.
Послание В отговор на въпроса, защо един художник започва да пише, той отговаря: „След като бях направил илюстрациите на няколко книги, с течение на времето започнах да се замислям за това сам да пиша книги за деца. Директна причина за това се оказа природата на Võrumaa, където бях живял дълго време.“

Уебинфо http://www.pokumaa.ee/

Книги в Книжанка Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада