Мила Попнеделева-Генова: за книгите, които учат

Мила Попнеделева-Генова, сн. http://artcentrevihrony.blogspot.nl/Художник-илюстратор, автор на детски книги, фотомодел, дъщеря на известния ни художник проф. Вихрони Попнеделев – Мила Попнеделева-Генова е един от малкото творци в България с принос в т.нар. жанр на авторските книги за деца. Книги, чиято липса на българския книжен пазар е осезаема. А тенденцията илюстратори да бъдат автори и на текста на книгите си е възприета от десетилетия в много страни с доказани традиции в книгоиздаването за деца.

Мила създава първата си книга “Шумоленето” и следващите заради личния си опит като родител. “Изборът на качествени издания е много ограничен, а децата заслужават неща, правени с уважение към тях. Моите книги направих такива, каквито бих купила за детето си” – споделя художничката в едно от интервютата си.

Всяка от историите, които рисува и написва, е лично преживяна. Чрез книгите си тя се опитва да научи собственото си дете на нещо ново: “Първата създадох, за да помогна на детето си да се пребори с нощните страхове, втората е весел опит да го науча да се храни възпитано, да уважава храната, да подрежда играчките си...”

Може би точно фактът, че художничката черпи вдъхновение и идеи непосредствено от личния си опит като родител, прави книгите й толкова комуникативни и близки до децата. Според мнението на изкуствоведа д-р Мария Василева: “Продуктите й се отличават преди всичко с изградения, ясно различим и комуникативен стил, който "говори" еднакво добре и на деца, и на възрастни. В работата си Мила Попнеделева-Генова въвежда и нещо ново – директната и близка работа с основната част от потенциалната читателска аудитория – децата. Това взаимодействие дава резултат и книгите, които разчитат на него, са живи, пъстри, чувствителни, изпълнени с неочаквани обрати, каквито само детското въображение може да роди."

Досега Мила Попнеделева-Генова е написала и нарисувала три авторски книги, две от които с номинации за Националната награда „Христо Г. Данов” в категория издания за деца.   

По информация от личния блог на Мила Попнеделева-Генова и formalno.com

Образование | През 2002 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”.

Професия | художник-илюстратор.

Първа книга | Първата й авторска книга е “Шумоленето” (2009). През 2010 г. книгата е номинирана за Националната награда „Христо Г. Данов” в категория издания за деца. Следват още два авторскти проекта: “Приказка просто така, прасешка при това” (2011), също с  номинация за Националната награда „Христо Г. Данов” през 2012 г.; и “Страшна приказка” (2012).

Любопитно | Мила работи и като фотомодел. Нейни професионални снимки може да разгледате в блога й

Послание |  Децата заслужават неща, правени с уважение към тях.

В Книжанка | Шумоленето, Приказка просто така, прасешка при това, Страшна приказка, Веломаратон, Ми не ми се спи

Интервю с Мила за Книжанка