Ерик Карл, създателят на книги-мостове

Eric CarleЕрик Карл е американски илюстратор и автор на детски книги, станал известен с историята за Гладната гъсеница. Той е един от най-забележителните творци на произведения в стила на т.нар. “авторски” книги за деца: книги с индивидуален характер, създадени от един човек (художник и автор на текста). Книгите му са предназначени за читатели в ранна детска и предучилищна възраст. Самият той споделя, че с тях се опитва да построи мост по преходния път на детето от дома към училището. Отличават се с оригиналната си графика и познавателна мисия. Главни герои са животните и насекомите.

Прочети още...

Анет Тизон и Талас Тейлър – създателите на Татко Барба

Annete Tyson & Talus TaylorТя е архитект, той е биолог и по най-интересен начин са съвместили знанията, уменията и интересите си в серия от книги. Тя рисува фантастичната къща, а той измисля фантастичните същества, пораснали като плодове от земята. Събират ги любовта към творчеството и стремежът да опазят земята ни чиста.

Прочети още...

Бренда Кларк, илюстратор на поредицата за Франклин

Бренда КларкБренда Кларк започва да рисува от малка и е решена да стане професионален художник. Учила е специалност „Илюстрация” в Шеридан Колидж, Онтарио, и завършва с диплома за отличие през 1977 г.

Бренда започва да работи на свободна практика и първите издания, които илюстрира, са учебници за началното училище.

Прочети още...

Жан-Жак Семпе, който рисува щуротиите на малкия Никола

Жан-Жак СемпеЖан-Жак Семпе е френски карикатурист, известен с това, че е нарисувал един от най-щурите детски герои – малкия Никола. Рисунките на Семпе имат анекдотичен характер. С няколко щриха, той създава галерия от запомнящи се образи. Понякога персонажите му са толкова миниатюрни, че не може да се отличат един от друг (повечето са момчета), но композициите са изпълнени с живот и емоции.

Прочети още...

Дик Бруна, създателят на Мифи индустрията

Дик БрунаДик Бруна е създателят на Мифи (Nijntje), едно от най-известните зайчета в света. Той е графичен дизайнер, художник, автор на детски книги. Роден е в Холандия, но книжките му са хит дори в Азия. Баща му е бил потомствен издател и е искал синът му да продължи по същия път. С тази цел след Втората световна война Дик заминава за Лондон и Париж. Междувременно посещава най-различни музеи и това определя бъдещия му избор. Той разбира, че иска да се занимава с изкуство.

Дик Бруна не става издател, а илюстратор в издателството на баща си. Факт, който малко или много го прави "черната овца" в семейството :)

Прочети още...

Вадим Лазаркевич и зората на българската детска илюстрация

Вадим ЛазаркевичВадим Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Избухването на Гражданската война в Русия през 1918 г. го разделя завинаги от семейството му. Той е мобилизиран и заминава на фронта в състава на Донската армия. В края на 1920 г. напуска Русия и заедно с други руски бежанци пристига в България. Същата година започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

Прочети още...

Свен Норквист и червената шведска къщурка

Свен НорквистСвен Норквист е автор на известната вече и у нас поредица за котето Финдъс и неговия стопанин Петсън. Самият той признава, че е голям приятел на котките. По-късно обаче те биват изместени от децата му, но децата (за разлика от котките) и досега не се осмеляват да спят върху раменете му или върху работната маса, където рисува :)

Шведите са привързани към традицията си и книжките на Норквист са част от тази традиция. Ще разберете защо...

Прочети още...