Бренда Кларк, илюстратор на поредицата за Франклин

Бренда КларкБренда Кларк започва да рисува от малка и е решена да стане професионален художник. Учила е специалност „Илюстрация” в Шеридан Колидж, Онтарио, и завършва с диплома за отличие през 1977 г.

Бренда започва да работи на свободна практика и първите издания, които илюстрира, са учебници за началното училище.

Прочети още...

Жан-Жак Семпе, който рисува щуротиите на малкия Никола

Жан-Жак СемпеЖан-Жак Семпе е френски карикатурист, известен с това, че е нарисувал един от най-щурите детски герои – малкия Никола. Рисунките на Семпе имат анекдотичен характер. С няколко щриха, той създава галерия от запомнящи се образи. Понякога персонажите му са толкова миниатюрни, че не може да се отличат един от друг (повечето са момчета), но композициите са изпълнени с живот и емоции.

Прочети още...

Дик Бруна, създателят на Мифи индустрията

Дик БрунаДик Бруна е създателят на Мифи (Nijntje), едно от най-известните зайчета в света. Той е графичен дизайнер, художник, автор на детски книги. Роден е в Холандия, но книжките му са хит дори в Азия. Баща му е бил потомствен издател и е искал синът му да продължи по същия път. С тази цел след Втората световна война Дик заминава за Лондон и Париж. Междувременно посещава най-различни музеи и това определя бъдещия му избор. Той разбира, че иска да се занимава с изкуство.

Дик Бруна не става издател, а илюстратор в издателството на баща си. Факт, който малко или много го прави "черната овца" в семейството :)

Прочети още...

Вадим Лазаркевич и зората на българската детска илюстрация

Вадим ЛазаркевичВадим Лазаркевич е руски художник-илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Избухването на Гражданската война в Русия през 1918 г. го разделя завинаги от семейството му. Той е мобилизиран и заминава на фронта в състава на Донската армия. В края на 1920 г. напуска Русия и заедно с други руски бежанци пристига в България. Същата година започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

Прочети още...

Свен Норквист и червената шведска къщурка

Свен НорквистСвен Норквист е автор на известната вече и у нас поредица за котето Финдъс и неговия стопанин Петсън. Самият той признава, че е голям приятел на котките. По-късно обаче те биват изместени от децата му, но децата (за разлика от котките) и досега не се осмеляват да спят върху раменете му или върху работната маса, където рисува :)

Шведите са привързани към традицията си и книжките на Норквист са част от тази традиция. Ще разберете защо...

Прочети още...

Стела Драйс

Stella DreisСтела Драйс е родена в Пловдив, но живее и работи в Германия от 1995 година. Животът й на художник започва от ранно детство, когато нейни първи учители са представители на класическата руска школа. В началото на 90-те години Стела решава да продължи художническата си кариера в Германия. Тя учи в JAK Akademie в Хамбург и завършва с отличие като моден дизайнер през 2000 г. След няколко години в модния дизайн Стела преоткрива класическата рисунка като своя най-предпочитан начин за изява. Скоро след това тя завършва първата си книга „De stad die ervandoor ging“, за която е номинирана за Hasselt Book Price и получава награда от Clavis Publishers. Нейни илюстрации и текстове достигат до широка публика. В момента Стела живее и работи в Хайделберг като автор и илюстратор и освен това  предава своя опит като учител по изкуство.

Прочети още...

Макс Велтхаюс, който нарисува мислите и чувствата на един Жабок

Макс Велтхаюс 1923-2005Началото на кариерата на Макс Велтхаюс е белязано от Втората световна война. Тогава той все още следва изкуство и графичен дизайн в Академията по изящни изкуства в Арнем, Холандия. След края на войната се премества в родния си град Хага и започва работа в рекламата. С времето обаче открива, че негово призвание са не политическите плакати и рекламните материали, а илюстрирането и писането на книги за деца.

Прочети още...