Емили Гравит, която побеждава страховете с молив

Emily GravettВ книгите си британската илюстраторка Емили Гравит представя не само основни емоционални ситуации, но също така и специфичните за децата възприятия и преживявания, свързани с реалното и въображаемото. Гравит използва въображението в книгите си, за да ни помогне в решителни моменти да превъзмогнем собствените си страхове, да открием нови перспективи и да променим живота си. Автор, който не се страхува да задраска името си на корицата на собствената си книга, за да се постави на мястото на една мишка и да пребори страховете ни с единственото оръжие, с което разполага – един молив и голям талант.

Прочети още...

Туве Янсон и топлината на Севера

tove jansonТуве Янсон е от любимите ми автори и илюстратори. И това не се промени никак от факта, че е била влюбена в жена, а не в мъж. Разбрах го доста след като бях прочела повечето й книги и съвсем случайно, докато се опитвах да съставя тези биографични бележки. Някак си още повече ме заинтригува нейната личност. Прототип на нейната любима Туулики Пиетила е героинята Тоо Тики от книгата „Омагьосана зима". Ако трябва да използвам една дума, за да определя книгите на Туве Янсон, бих използвала Озадачаващи. В тази дума има и тайнственост и очарование и дори плашещи сенки. Има от всичко. Но много мои озадачения получиха отговор, когато прочетох статията на Michael Rebboah*.

Прочети още...

Биатрикс Потър и любовта към животните

beatrixpotter

Повечето й книги са с посвещение за други деца, тя не е имала свои. Първата си история подарява на сина на своята гувернантка. Най-близките й същества до края на живота й остават ... животните. Щях да кажа, че е имала “самотно” детство, но няма да съм права... Тя е имала своите приятели, дори те да не са били деца. Нейните домашни любимци – зайчетата Питър и Бенджамин – стават герои на първите й книги.

Прочети още...

Как художникът Eдгар Валтер става писател

Едгар Валтер 1929-2006Едгар Валтер е естонски писател и илюстратор. Роден в многодетно семейство. Завършва средното си образование и в продължение на няколко години сменя различни професии. В крайна сметка става художник, без да е учил за това. За кратко време влиза в числото на най-добрите карикатуристи. Но най-голяма известност Едгар Валтер има като илюстратор и то на детски книги. Оформил е над 250 книги, от които 170 са били за деца. Илюстрациите на Eдгар Валтер към приказките и различните истории на естонски писатели са се считали за еталон и поколения малки читатели не само в Естония и Русия, но и в много други страни познават неговите нарисувани герои – Сипсик, Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада (книгите са написани от Ено Рауд).

Прочети още...