Eвгения Войнова: С много любов и особена грижа към детската книга

Eвгения ВойноваЗанаятът на художника разказвач е признат по цял свят. Благодарение на него са създадени едни от най-прекрасните детски произведения, т.нар. авторски книги – написани и нарисувани от един човек. За радост на българските деца този жанр намира своите последователи и у нас.

Евгения Войнова е от онези смели български художници, които, освен четка в едната си ръка, умеят да държат в другата перо. И ги използва еднакво добре в името на децата.

Първият й авторски проект се нарича Цветна бъркотия, на път е втората й книга "Матея".

Хубавата детска книга е като сбъдната мечта. Трябва да й се посветиш изцяло. И Евгения е избрала на вложи от всичко: и енергия, и време, и умения, и емоция, и грижа, и любов – за да сбъдне своите книги.

Вижте как го прави...

 Защо избра да станеш художник?

Защото това беше най-любимото ми занимание още от дете. Рисувах постоянно, на каквото ми попадне. Дори спомените ми от престоя в детската градина са такива – децата играеха, а на мен учителките слагаха масичка в ъгъла да рисувам. Сама. И аз бях толкова щастлива!

Книгите ли те намериха или ти намери тях?

Взаимно се открихме. Вкъщи имахме шкаф, пълен с детски книжки. Прекарвах часове пред него, разлиствайки страниците, и буквално изпивах с очи илюстрациите вътре. Любими ми ставаха книгите с най-хубавите картинки, разбира се. И така всеки ден. Безкрайни бяха опитите ми да прерисувам тези, които харесвах...

Труден ли е пътят до авторската книга? Как стигна до идеята сама да рисуваш и разказваш книгите си?

Идеята винаги е била в мен. Трябваше ми време обаче да се реша на тази крачка, защото смятам, че създаването на книги за деца е много отговорно нещо. Подхождам с много любов, но и с особена грижа и внимание към това. Голямо удоволствие е да илюстрирам текст, който ми харесва. Мисля непрекъснато как трябва да изглеждат типажите, детайлите, оформлението на самата книга. Не ми излиза от главата ден и нощ, обсебващо е, но и много приятно съзнанието ти да е ангажирано с нещо такова. За мен това има смисъл.

Какво те вдъхновява?

Всичко може да ме вдъхнови. Историите са навсякъде около нас, образите също. Ако човек има усета да вижда под повърхността, да търси детайлите и да ги комбинира с въображение, нещата просто се получават. И идеите идват...

Цветна бъркотияКак се случва самата книга? Опиши ни процеса на работа.

Различно. Понякога първо идва идеята за историята, така е по-често. После се ражда визията за нещата – веднъж бързо и лесно, друг път с повече търсене, скици, рисунки, докато всичко се избистри. Случвал ми се е обаче и обратният вариант – да изплува някой симпатичен образ, който веднага бива нарочен за главен герой на някаква история, която още нямам дори представа каква ще бъде. И така около симпатията ми към образа започвам да съчинявам истории, докато не се роди тази, която смятам, че си заслужава да разкажа и превърна в книга. След това започвам да рисувам.

Авторските книги не са масови, нито са евтини, а българският книжен пазар е малък и отрупан. Как се справя художникът-разказвач в такива условия?

Единствено с търпение. Ако нещата се правят с желание и любов, всичко ще бъде наред. За мен това не е бизнес, а дълъг творчески процес, в който съм вложила много емоция. Аз просто сбъдвам мечтите си.

Лесно ли е да се пребориш за детското внимание, което е отрупано не само от други книги, но  игри, компютри и телевизия?

Не е лесно, разбира се. Пазарът буквално е затрупан с книги за деца. Но вярвам, че родителите все повече предпочитат да купуват на децата си хубави книги. Толкова е важно това! То има своите последствия. Убедена съм, че си заслужава. Надявам се да преборим кича, с който никога няма да се примиря. А компютрите и телевизията са нещо съвсем нормално и не смятам, че те изместват книгите в ранна детска възраст. Книжка с картинки за лека нощ – това е незаменимо!

С какво се занимаваш, ако не рисуваш книги?

В последните няколко години, ако не рисувам книги, измислям истории за книгите, които ще нарисувам :) Не всички реализирам после. Осланям се на усета си за това кое си заслужава да види бял свят и кое не. Иначе рисувам картини за детски интериори в стила на илюстрациите – идеята е децата да растат с изкуство, в естетична среда и да се научат да ценят авторските произведения.

На какво те научи първият ти авторски проект?

На доста неща ме научи – повече технологични. Всеки опит е полезен, нали?

Какво искаш да кажеш на децата с втората си книга?

Очаквам съвсем скоро моята втора книга да излезе от печатницата и да я разгърна за пръв път, това е най-специалният момент, преди да тръгнем заедно по пътя...

„Матея“ е книга както за деца, така и за родители. Посланието й е да научим децата си на нормално, човешко отношение към хората с увреждания. Историята е за едно прекрасно малко момиченце, което не може да чува... Матея бързо става всеобща любимка, защото има най-ценното нещо – добро сърце! Надявам се моята “Матея” да докосва. Тя е само едно подсещане...

И понеже темата е малко нетипична, реших така да оформя и самата книга. В нея няма да видите стандартните бели страници, нито стандартен шрифт. Илюстрациите също имат своя специфика.

Бих казала, че това е книга за добрите хора. Дано са повече...

уебстраница | evgeniavoinova.com

Книжанка представя | Цветна бъркотия, Ручейче омайно, Матея