Books4life – втори живот за книгите

b4lBooks4life е доброволческа организация, която се занимава със събирането на вече прочетени книги и повторната им продажба с благотворителна цел. Първата книжарница Books4life отваря врати в Тилбург, Холандия, през 2005 г. Примерът е последван и в други градове – Амстердам, Маастрихт, Айндховен...

Прочети още...

Издателство "Захарий Стоянов"

изд. "Захарий Стоянов"Издателството е създадено през 1997 г., като негова стратегическа задача е популяризирането на българската литературна традиция и преиздаването на българските класаци. Едни от най-известните поредици на издателство "Захарий Стоянов" са „Българска класика“, „Съвременна българска поезия“, „Шедьовър“ (поредица световна класика). Издава художествена, философска и научна литература.

Принос в детското книгоиздаване: поредица Чичопей, която включва заглавия от световната класика за деца, българска детска класика, произведения на съвременни български автори.

Книги в Книжанка Патарак и Рибок

Програма за въвеждане на деца и родители в четенето

boekstartBoekStart е съвместна програма на Холандското министерство на образованието, науката и културата и SIOB (Sectorinstituut Openbare Bibliotheken), чиято цел е да подпомогне в четенето най-малките читатели. Водени от идеята, че детето привиква към книгата от най-ранна възраст и е добре да се започне още в първите месеци, в Холандия много институции съвместно са ангажирани с изпълнението на тази национална програма – библиотеки, детски градини, бюрата, където се извършват контролните прегледи на бебета.

Прочети още...

Книжната планина в Айндховен, Холандия

boekenbergДетската книжарница Boekenberg се намира в центъра на Айндховен, Холандия. На улица, която се нарича Малката планина, в страна, където няма никакви височини. Името на книжарницата може да се преведе като Планина от книги или Книжната планина. Най-сигурното е, че отвън изглежда малка, а вътре... много голяма.

Прочети още...

Пеещите книги в сърцето на Париж

chantelivreКнижарница Chantelivre е създадена през 1974 в Париж от съоснователя на издателство l'école des loisirs Жан Дела. По време на едно свое пътуване до Лондон той открива  Children's books center на Kensington, една книжарница само за детска литература. Вдъхновен от този пример  Дела решава да създаде в сърцето на Париж място, където да бъде събрана цялата френска продукция на детска литература. Така се ражда Chantelivre.

Прочети още...

Столична библиотека

logo libsofiaПървата стъпка за създаване на Детско-юношеския отдел към Столична  библиотека е направена през 50-те години, за да се осигури библиотечното и библиографско-информационното обслужване на децата в столичния град. През 1990 г. е разширен възрастовия обхват на читателите, като са включени и юношите до 16-годишна възраст. Фондът на Детско-юношеския отдел съдържа 63 406 библиотечни документа. Той е на свободен достъп и се предоставя за заемане. Справочните издания, част от отрасловата литература и архивът на българската детска книга, разполагащ с ценни първи издания публикувани у нас, се ползват в читалнята към отдела.

Дамян Яков

damyanyakovИздателство „Дамян Яков” е основано през 1992 г. Годишно на книжния пазар издателството представя около 80 нови заглавия.  Принос в детското книгоиздаване: произведения на български и чуждестранни детски автори, сред които: Туве Янсон, Михаел Енде, Бранислав Нушич,Лиман Франк Баум, Алфонс Доде, Александър Дюма, Чарлз Дикенс, Ено Рауд, Робърт Л. Стивенсън, Карло Колоди, Даниел Дефо, Марк Твен, Джеймс Матю Бари, Джонатан Суифт, Вацлав Чтвъртек, Ханс К. Андерсен, Шарл Перо, Братя Грим, Джералд Даръл и много други. Учебна и учебно-помощна литература в помощ на учениците от 1. до 12. клас. Голяма част от книгите им излизат с подкрепата на Министерството на културата, Фонд „13 века България”, Посолството на САЩ в България.

Книги в Книжанка Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, Приказка за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън, Тайнството на юни, Патиланци, Омагьосана зима