Български картинни книжки от 80-те години

Поредица "Детски свят"Моето семейство и Моята улица | Бях загубила надежда, че мога да намеря подобни книжки:  създадени на български, а не превеждани; нарисувани от български художници, без да приличат на Дисни. Да бъдат за най-мъничките дечица, лесни за въприемане и близки до техния свят. Изненадата ми беше двойна: първо, намерих тези книжки на най-неочаквано място, на хиляди километри от българската граница; и второ – това са стари издания от началото на 80-те години, но много запазени.

В тези книжки текстът е оскъден, илюстрациите – семпли, сюжет няма, а темите – най-обикновени. Но малките дечица, които тепърва опознават света около себе си, имат нужда точно от такива книжки. Простички и ясни. Детето през първите месеци и години от живота си „чете“ по картинките и ако те са сложни, претрупани, ако няма съвпадение между текст и изображение, обезсмисля се цялото „четене“  в ранна детска възраст. Тези книжки в Книжанка са означени като отделен „жанр“, т.нар. книги за посочване. При бебешките книжки от този тип формулата за Моето семействосполучливо съдържание е „1 дума + 1 картинка = 1 страница“ (например ябълка), а при малките деца над една годинка идват простите изречения и изображенията на повече от един обект, както и действия, свързани с ежедневието на децата.

„Моето семейство“ е книжка от 10 страници, която съдържа 10 изречения. Перфектното съотношение между текст и илюстрация за тази възрастова група. На всяка страница са изобразени отделни членове на семейството – мама, татко, дядо, баба, сетричка. Главен герой е малкото момченце в семейството и то разказва от свое име. Текстът пояснява какви са техните обичайни занимания в ежедневието. „Татко работи в завод. Мама лекува хората... Баба обича да плете“. Но основното правило за четене на тази книжка е като сочите различни детайли от илюстрациите и ги назовавате. Това е и един от начините детето да учи нови думички.

Моята улица„Моята улица“ е книжка, в която едно момиченце ни разказва за своя квартал. Къде ходи да играе, откъде си купува сладолед, откъде си купува хляб. Накрая момиченцето ни показва как трябва безопасно да се пресича улицата.

Препоръка | „Пазарното“ мислене при избора на книги за малките деца понякога води до нежелани ефекти. На първо място, по-пъстрата книжка с повече стихчета на по-достъпна цена, не винаги е по-добра за малкото дете. Купувайки по-“агресивни“ книжки, ние подвеждаме най-вече децата и те не могат да изпитат истинско удоволствие от разглеждането на картинки, защото не ги разбират. Ще бъде много хубаво, ако в България се издават съвременни книжки на български език, предназначени наистина за деца между 0-2 години. Фактът, че преди повече от 20 години такива все пак е имало, означава, че тяхната структура и съдържание са изпитани. Този тип книжки не са мода, те са необходими в този им вид за определена възраст читатели.