Горското училище и позабравената дисциплина

Горското училищеГорското училище | Атанас Цанков

Книжката е част от поредицата “Във Вълшебната гора”, а тези пъстри книжки са известни с това, че са написани на съвременен език, с хубави рими и много настроение.

Герои в настоящата римувана приказка са горските животни, които ходят на училище. Техен учител е Ежко. Учениците от горското училище се учат да пишат, да смятат, рисуват и пеят. Техните занимания се провеждат и зима, когато могат да играят със снежни топки, и пролет, когато могат да излязат сред природата.

Но като във всеки клас и в този има един палав и непослушен ученик. Заради това, че не внимава и прави бели, Зайко е изключен от училището. Това е най-тежкото наказание за един ученик:

“Зайко смятане не знае,
иска само да играе!
Ежко е учител строг.
Преподава ли урок,
всеки трябва да го слуша.
Зайко му дойде до гуша.
– Тъй не може! От белите
побеляха ми бодлите.
Ти на труд не си научен
и от днеска си изключен.”

Приказката е весела и поучителна и от нея децата ще научат не само дали Зайко наистина заслужава наказанието си и дали е способен да се върне сред другарчетата си, но и за ежедневието в училище: какво се учи, какво е позволено, какво е забранено. И най-вече: да  им се припомни какво е това “дисциплина” :)

В края на книжката има приложение: черно-бели илюстрации обобщават важните моменти от историята. Детето може да учи нови думи и изрази за основни предмети и дейности, свързани с училищния живот или да състави своя приказка за горското училище по картинките.

Историята е подходящ начин да подскажете на детето, че идва краят на ваканцията и започва новата учебна година  :)