Една наистина хубава “Цветна бъркотия”

Цветна бъркотия - Евгения Войнова, сн. КнижанкаЦветна бъркотия | Евгения Войнова

Като търсач на хубави книги за деца с радост искам да ви съoбщя, че тази “Цветна бъркотия” е най-хубавото ми българско откритие досега :) На първо място, защото това е една от малкото авторски книги на българския книжен пазар. Художник и автор на текста е Евгения Войнова.

Книгата е отдавнашна нейна мечта и първи авторски проект. След като е работила като илюстратор на други текстове, съвсем естествено пожелава да създаде и своя книга. Както сама споделя в едно интервю – оказало се не толкова трудно. Причината: че тук няма разминаванията между очакванията на автора и четката на художника.

“Цветна бъркотия” го доказва – това е една не-принудена история в картинки, написана на не-претенциозен език. Илюстрациите са обемни, а текстът в рими и диалози e напълно адекватен на цветното съдържание.

На второ място – заради ясната визия и ясното послание – една от малкото книги на български, чиято аудитория лесно може да бъде разпозната. За разлика от много други модерни четива, тук не е трудно да се прецени, че книгата е подходяща за деца на около тригодишна възраст (и по-големи, разбира се).

В основата на сюжета стоят класически въпроси като този за човешката суета, красивата външност и вътрешната красота на всяко същество. Тези сложни на пръв поглед въпроси за тригодишното дете стават достъпни с помощта на цветовете и цветните съчетания в окраските на различни животни. Спорът за това кое животно има най-хубавата окраска се обезсмисля с настъпването на нощта. Тогава всички се виждат еднакви, еднакво сиви. И разбират, че окраската им е дадена, за да оцеляват през деня.

cvetna-barkotia-2

“Сега животните суетни
стояха сиви и безцветни.
От изненада вежди вдигаха
и със очите само мигаха...

Щом шарките им не личаха,
те истината проумяха:
че цветовете им се дават
в природата да оцеляват.

А не да спорят вкупом всички
кой има точки, кой чертички.
Защото всеки е значим
с това, че е неповторим."

Книгата е добре структурирана, което е много важно за възрастовата група, за която е предназначена. Персонажите са забавни за детето. Всеки разтвор представя нов епизод от историята с ново животно. Илюстрациите са разположени на дясната страница, а текстът в лявата. На всяка нова страница е представено ново животно, но се съдържат и повтарящи се елементи – земно кълбо, цветя, дървета (обкръжението на животните). Спазването на определени ритуали във визията спомага за възприемането на ново съдържание. Детето е едновременно радостно от изненадата, но се чувства и сигурно заради познатите елементи. По средата на книгата, когато настъпва нощта – настъпва и промяна в подреждането на текста спрямо илюстрациите, а когато идва следващият ден – текст и илюстрации се връщат в обичайното си положение. Само животните са други, защото на шега са решили да разменят окраските си...

Цветна бъркотия - Евгения Войнова, сн. Книжанка“Летеше бясно като луда
една различна пеперуда.
Под козина на хищник скрита
с леопардови петна покрита!"

От тази книжка децата ще затвърдят познанията си за цветовете, ще научат някои изрази и словосъчетания, свързани с комбинация между цветове и форми, ще научат характерното за окраската на някои животни и насекоми. И най-важното: ще разберат, че всяко нещо в природата си има свое място и предназначение и всеки е уникален.

Горещо препоръчвам книгата на всеки родител, който иска да подари на детето си едно наистина качествено издание на български автор, създадено с много внимание, любов и разбиране към малкия читател.