Изненадите на Малкия Никола... преди Коледа

Изненадите на Малкия НиколаИзненадите на Малкия Никола | “Преди Коледа е щуро!” е последната история, публикувана в един от новите сборници "Изненадите на Малкия Никола". В него ще намерите истории за това как се боядисва кухнята (“Грейпфрут”), как се поръчва в ресторант (“Отиваме на ресторант”), как се играе на родители  (“Като големите”), откъде децата учат неприлични думи (“Неприличната дума”) и още много други смешни и поучителни неща от живота на Малкия Никола. Сега обаче ще обърнем внимание най-вече на неговите предколедни вълнения.

Като всяко градско дете той е изправен пред две най-трепетни очаквания – коледната ваканция и какво ще му донесе Дядо Коледа. Някъде между другото всяка година в училище все пак момчетата дискутират и въпроса кой всъщност е Дядо Коледа.

Според бащата на Никола: Дядо Коледа е много беден.

Според Жофроа, чийто баща е много богат: Дядо Коледа носи, каквото момчето си пожелае.

Според Клотер: това е някой, на когото трябва да пише писмо, за да получи превключвач за скоростите на велосипеда.

Според Жоашен: “това е баща ми!”, той донасял вечер подърците под елхата (при което всички започват да се разправят как пък точно неговият баща бил Дядо Коледа, а Клотер заявява, че никога няма да седне на коленете му, за да си получи подаръка).

А за много други деца това е дядото в магазина, пред когото се нареждат на дълга опашка, после сядат на коленете му, а той им задава неудобни въпроси, като този дали си се учил добре.

Момчетата се карат и бият, после си обещават най-хубавите неща за Коледа и всички наказания, получени последния ден в училище, са отменени:

“На излизане от училище, понеже всички сме си едни готини приятелчета, постояхме малко заедно, за да си пожелаем Весела Коледа. Клотер се сдобри с Жоашен и му каза, че онова, дето го е рекъл за коленете на баща му, е било на смях, а Жоашен рече, че ще поиска от баща си да занесе превключвач на скоростите под елхата на Клотер.”

nikola-iznenadite-2Децата се прибират вкъщи. Навън ги чакат Витрините и едно от най-щурите занимания преди Коледа: обикалянето по магазините! Всички знаем, че за майките и бащите това може да се превърне в страшно мъчение. Най-малкият проблем, който може да възникне, е децата да искат да позапят повече, но какво става, ако поискат и да искат повече :)

След като въодушевеният от видяното Никола се прибира вкъщи заедно с изтормозената си от обиколката майка, идва време за най-важния въпрос. “Татко, а аз какво ще получа за Коледа?”

Никола изрежда всичко, което е видял и харесал или е чул, че приятелите му ще получат.

“Имай предвид, Никола – каза ми татко, – че Дядо Коледа не е много богат тази година.”

“Е, стига, все така става!”

Никола е разочарован, затова таткото е принуден да му обещае куп неща само за да не се карат преди празника (даже и яхта!).  

Времето преди Коледа е щуро време за всяко дете, през което да помечтае за всичко, което му се иска да получи... Но това време е и изпитание за търпението и джобовете на родителите :) 

Историите за Малкия Никола са забавни за четене от децата, а за възрастните – полезни. Ако родителите надникнат в епизода “Преди Коледа е щуро!”, ще разберат повече за детските въпроси, очаквания и настроения преди празника и защо са толкова заразни желанията да имаш една или друга вещ. Весело предколедно настроение!

Книгата е предоставена на Книжанка от издателство Колибри