Как се пише?

kak se_pisheКнижовен, диалогичен и дигитален български

автор | Павлина Върбанова

издателство | Бгучебник

Помагалото носи името на едноименния онлайн справочник „Как се пише?“, създаден и поддържан от Павлина Върбанова, доктор по български език. Многократно съм попадала на тази страница с въпроси, свързани с писането, и смятам, че информацията в нея е полезна, поднесена по отговорен начин и достъпна за разбиране. Нещо, което трудно може да се каже за доста учебници по български език, писани за деца.

На сайта може да попаднете просто ако напишите в google: двояк или двуяк? И веднага ще попаднете на отговора на Павлина: „Правилно е да се пише двояк, също и двояка, двояко, двояки“ :-)

Но защо ви е всичко това на хартия, ако може да го намерите онлайн?

Това, което ме насочи към хартиеното издание, е възможността да имам в компактен формат отговорите на най-честите затруднения, с които може да се сблъскам в ежедневието си на пишещ човек. От писането на мейл, до постовете във фейсбук и разбира се желанието да помагам на децата си да научат правилен български. Ще намерите най-важното за употребата на запетайката, членуването (все още голяма мъка и за мнозина възрастни!), който или когото, И/Й. Но също така съвети как да общуваме в социалните мрежи или как да използваме автоматични коригиращи програми. Използвани са примери от различни аспекти на общуването, спестени са пространните теоретични обяснения.

Павлина Върбанова избира да се раздели с академичното самочувствие, което сме свикнали да ни лъха от повечето учебници и помагала на тема Книжовен език. А езикът е на всички, не е само на група специалисти, които са свикнали да се разбират помежду си с термини. От друга страна, ние като ползватели на езика би трябвало да владеем и прилагаме един базисен минимум от граматически знания, с които се предполага, че сме си тръгнали от училище. И наша отговорност е да си попълваме пропуските и да научаваме нови неща всеки ден. 

„Нарочно избрах да пиша в ние-форма. Не абстрактното и неангажиращо поставя се, употребява се, а поставяме, употребяваме – ние го правим. Защото правилата не са самоцелни, те са създадени за нас. Тяхната истинска и първоначална цел е да улесняват общуването ни. Да се постараем да ги следваме заедно – аз и вие, чичателите. Не е толкова трудно :)“

От всички ръководства на тема правопис, това е най-интересното и практично издание, което съм имала. И бих го препоръчала на всеки родител, ученик, а също и учител. Защото най-важно е правилата да се учат с разбиране; едно разбрано правило човек не забравя и може да прилага цял живот.

Към помагалото има книгоразделител, който може да носите със себе си навсякъде: децата могат да го ползват, за да си помагат в часовете, а майките - като таен пищов, който да ги подсеща, че е правилно да се пише 5 заека, но не и 5 ученика! :-) 

И ако имате желание и възможност, подкрепете Как се пише! Това е некомерсиален проект, така ще помогнете за обогатяване на неговото съдържание. 

https://kaksepishe.com/