Книгата на всички неща

автор | Хюс Кайер
илюстрации | Люба Халева
превод | Мария Енчева
издателство | Жанет 45

В книгата ще намерите историята на Томас – едно деветгодишно холандско момченце, което расте в строго религиозно семейство, слуша всяка вечер откъси от Библията, които често не разбира, не разбира и защо баща му е жесток. През лятото на 1951 г. Томас започва да пише „Книгата на всички неща“.

 

Въпреки тежестта и сериозността на темата, книгата е написана с чувство за хумор, респект към различните страни, много фантазия и поетичен език.

Действието се развива в следвоенна Холандия. Всеки български читател – възрастен или дете, който посяга към тази книга – вероятно трябва да се подготви за две неща: че времето и холандският контекст ще бъдат непознати и далечни. Те са трудни за възприемани и от младите холандски читатели. Но за да се състои вашата среща с такава книга, не са важни географията и историята, а желанието да опознаете нечие друго детство. Мястото на общата ви среща с Томас са неговите чувства, страхове, мечти. Страх от несправедливите наказания изпитват и много днешни деца, и много днешни деца опитват да се спасят на първо място, като фантазират.

Хюс Кайер е роден в Амстердам през 1941 г. Работил е няколко години като учител, след което се посвещава на писането. Известен предимно като автор на романи за възрастни, по-късно започва да пише и за деца. Най-известните му книги са от поредицата за Madelief. „Книгата на всички неща“ излиза през 2004 г. и оттогава е преиздавана многократно.

Заслужени комплименти за дизайна и оформлението на българското издание! Очаквайте го скоро от Жанет 45...

Безспорен фаворит за мен е българската корица на Люба Халева!