Коледата на Петсън и Финдъс

Как Петсън и Финдъс посрещнаха КоледаКак Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа | Има много начини да отпразнуваме Коледа и обикновено си правим планове как да стане това. Но най-вълнуващото и най-хубавото на този празник са малките чудеса, които не сме очаквали да ни се случат. Такава е Коледата на Петсън и Финдъс.

Но възможна ли е една чудесна Коледа без елха, без скъпи коледни играчки, само с една консерва и няколко моркова за трапезата?

Снежната зима е затрупала къщичката на двамата приятели и когато те най-сетне успяват да излязат със шейната, за да си съберат елхови клонки, се случва нещастие. Петсън си навяхва крака и едвам се добират до къщата. Всичките им планове пропадат – не могат да отидат до магазина и да си напазаруват за празника, от тестото за курабийки е останала само малка топчица. И най-важното – не могат да отидат за елха.

Оказва се обаче, че Коледата е възможна, когато има кой да ти помогне, когато си в беда. Котарачето помага на Петсън, като измива пода, а съседът им носи мляко и дърва. После Петсън и Финдъс измислят начин да си направят елха и да я украсят с всички лъскави и шарени неща, които могат да се намерят в къщата (даже термометър, велосипеден фар и часовник!).

И най-чудесното нещо в тази история е как на Коледа къщата на Петсън се изпълва с толкова много хора и глъч. И как двамата с Финдъс имат най-богатата коледна трапеза и най-блестящата елха.

Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа“След като опитаха от всичко те отидоха в дневната. Запалиха свещите на елхата и си размениха подаръците – белачката за моркови и картофи за Петсън и йо-йо за Финдъс. После Петсън седна удобно пред камината, а Финдъс се настани в скута му. Двамата се наслаждаваха на топлината, гледаха огъня и слушаха коледни песни по радиото. Петсън беше доволен.

– Много хубава Коледа, нали Финдъс? Съседите ни са много мили, не мислиш ли?

Финдъс не отговори, защото спеше, но по усмихнатото му личице Петсън разбра, че е много, много щастлив.”

Тази история идва да ни напомни, че на този ден най-скъпите подаръци не се намират в магазина, а около нас самите – незабележими, позабравени или малко изгубени. Също като изгубената отдавна белачка за моркови и картофи, която Финдъс намира в един шкаф и грижливо увива за подарък на Петсън. Или пък добросъседските отношения, за които понякога забравяме...