Малкият Никола и приятелчетата, Госини &Семпе

Малкият Никола и приятелчетатаИзключително „щурите“ истории на писателя Рьоне Госини и неговия герой Никола ще се превърнат отново в заразно забавление за всички, в чиито ръце попадне книжката „Малкият Никола и приятелчетата“ на издателство Колибри. Неустоимите и смехотворни илюстрации на Жан-Жак Семпе не само придават особен привкус на  историите, но и ги доизграждат по един уникален за рисуваната книжка начин. Думи и илюстрации подканват съзнанието да се освободи от привидно невъзможното и полети към вълшебните пространства на споделянето в цялата негова пълнота – там, където думите рисуват, а илюстрациите с усмивка дълго и сладко разказват.

Книжката е подходяща както за начинаещи, така и за опитни мечтатели и пътешественици над 9-годишна възраст. Шепа приятели от училище понасят читателя като на вълшебно килимче през куп небивалици и приключения. Разкази като „Къмпинг“, „Докторите“, „Филателисти“, „Дъждът“, „Шах“ и много други докосват не само с несравнимия си хумор, но и с неподправено искрените си наблюдения върху любопитни въпроси като приятелството, обичайните спречквания, малко разтегливото понятие за лично пространство и собственост, както и върху странното чувство на група момчета, попаднали неволно в компанията на… момиче. Други пък, като „Глътка чист въздух“ могат да бъдат изключително надежден наръчник за това как да не си купиш вила.

За да се уверите в невероятното пътешествие, което Госини & Семпе са ви подготвили в тази книжка от поредицата, си позволяваме да цитираме малък откъс от разказа „Мексан прави фокуси“:

„Като пристигнах, всички приятелчета бяха там и майката на Мексан ни поднесе закуската: чай с мляко и намазани филийки; доста кофти. Всички зяпахме как Алсест яде двете шоколадови пасти, които си беше донесъл от вкъщи, а не си струва да го молим да почерпи – Алсест е страхотно приятелче и е винаги готов да услужи с каквото и да е, стига то да не се яде.“

С пожелания за щури приключения!