Мъдрост и красота от стари времена

Приказки от стари времена - сн. Книжанка Приказки от стари времена | За първи път четох приказка на хърватската писателка Ивана Бърлич Мажуранич в „насипно“ състояние преди няколко години. Приказката не беше „опакована“ в книга, подготвяха я за печат като приложение към списание. Това беше приказката за сестричката Рутвица и братчето Ягленчо. След време издателство Омофор преиздаде и целия сборник „Приказки от стари времена“.

За мен това второ издание на книгата е истинско украшение – и за ума, и за очите. Оригиналните илюстрации на художничката Нели Златева придават на книгата наистина „старинен“ и „приказен“ облик – корицата изглежда като „обкована“, а иззад различните орнаменти се подават образи и символи, които ще срещнете в самите приказки. В началото на всяка приказка ви посреща стилизирана буква – също като красив страж.

 Приказките са написани красиво и просто. Разказват за доброто и злото, но без схематизъм. И добрият, и лошият са обрисувани в пълнота. Тук няма идеални герои, защото и най-„добрите" допускат грешки, а „лошите" страдат от чувство за вина. Има истории за завист и ревност, за предателство и алчност, за разкаяние и вярност, за жертвоготовност и любов.

Книгата съдържа осем приказки:„Братчето Ягленчо и сестричката Рутвица“, „Как Потех търсел истината“, „Рибарят Палунко и невогата жена“, „Регоч“, „Стриборовата гора“, „Скиталецът Топорко и деветте жупанчета“, „Слънцето девер и Нева невичица“, „Ягор“.

Ще намерите и Тълковник на имената, както и думи за автора и книгата.