Приказки за укротяване на Непослушковци

Непослушковци: Рачко ЗакачкоНепослушковци | Лятото е време не само за игри, но и за бели! Никое дете обаче не обича да му размахват пръст и да му забраняват – особено през ваканцията. Затова е препоръчително родителите да се въоръжат с търпение и... подходящи книжки за укротяване на непослушни деца :)

“Непослушковци” е малко сборниче с римувани приказки от Атанас Цанков. Книжката е много удобна за пътуване, защото не тежи, но пък вътре има шест различни истории за вироглави животинчета, които може да четете на децата при най-различни поводи: ако са неотстъпчиви, ако се подиграват някому, ако дразнят или обиждат другите деца...

Разказчетата са кратки и много цветни. Обемът на самите текстове е приблизително еднакъв. Има въвеждаща илюстрация към всяка нова история, следват два разтвора, чиято лява страница е с текст и илюстрации, а Непослушковци: Мравче Подигравчедясната е изцяло заета от голяма илюстрация. По този начин лесно се разграничават краят и началото на всяка приказка. Всеки от непослушните герои претърпява някаква трансформация към по-добро и краят на всяка приказка е маркиран от извод-поука, до който самият герой е достигнал. Отделните текстове, както и книжката като цяло следват определена структура и ритъм, а това спомага по-доброто възприемане от децата.

Ето накратко и съдържанието на отделните приказки:

“Врана Неразбрана” разказва за една вироглава врана, която държи винаги да става на нейното. “Лоша бях и вироглава. Няма да съм все такава! Само да остана жива, ще съм Врана сговорчива!”

“Буболечка Пречка” решила да си построи къща точно на пътеката, по която всички други искали да минават. “Честна дума ще ви дам: обещавам да съм вече най-доброто Буболече!”

Непослушковци: Ушко Непослушко“Ушко Непослушко” е малко завистливо и прекалено самоуверено зайче, което грабва велосипеда на Борсука без разрешение. Накрая обещава да стане Ушко Послушко.

“Мишоран Калпазан” не иска да стои мирен дори когато всички спят. Само котката успява да го вразуми, защото обичала да яде калпазани.

“Мравче Подигравче” цяло лято не намира време да си събере храна за зимата, защото непрекъснато се подиграва на другите. Накрая разбира какво е глад и обещава да не бъде вече подигравче, а добро, послушно Мравче.

“Рачко Закачко” е едно раче, което щипе и обижда наред, затова никой не иска да играе с него. “Обещавам, честно слово! Щраквам ключа – хоп! Готово! Няма да съм с вас Закачко, а добър и весел Рачко!

Приказките съдържат и забележки към децата, и смешки, затова са и полезни, и приятни за четене. Но най-важното е, че носят в себе си едно рядко срещано качество за  българските римувани текстове: написани са на хубав, богат на образи език, който е едновременно понятен за малкото дете. И не съдържат безсмислени рими!