Приказки от Мъгливия Албион

Приказки от Мъгливия Албион

илюстратор | Владислав Ерко

превод | Емилия Масларова

издателство | Лабиринт, 2015

"Приказки от Мъгливия Албион" е сборник, който може да се чете бързо, но дълго ще остане пред очите ви. Съдържа три приказки, в които участват благородни рицари, омагьосани принцеси, зли духове.

"Младият Роланд", който спасява сестра си Елън от краля на елфите

"Децата на краля на Ейлп", които остават омагьосани в пустия замък

"Рицарят Елф", който подмамва лекомислените

Отваряте книгата и имате чувството, че някой ви е преместил във времето. Може да чуете злите заклинания, да усетите вкуса на отварите, да сте като омагьосани. Има и страх, и смелост, и суеверност.

Книгата е изключително въздействаща визуално. Бих казала, че се отличава с някакво нарушено равновесие между текст и илюстрации. Илюстрациите са тези, които правят приказките толкова специални,

С характерните за средновековната стилистика символи и орнаменти те пресъздават атмосферата на времето. Изпъстрени са с множество детайли; цветовете са златно, сребърно, червено, зелено, черно. Но са далеч от средновековната застиналост и скованост. Героите са живи, уловени са жестовете им, изражението на лицата, погледа. Изразяват емоция. Това прави тези изображения много човешки, въпреки че принадлежат на един фантазно-приказен свят.

Автор на илюстрациите е украинският художник Владислав Ерко. Той е роден в Киев през 1969 г., част от детството си е прекарал в интернат. Няколко години следва обучение в специалност "Изкуство на книгата".

През 2000 г. започва да работи в детското издателство А-ба-ба-га-ла-ма-га. Става популярен с илюстрациите към украинското издание на "Хари Потър". Световна известност му носи "Снежната кралица" на Андерсен (2000). Следват илюстрациите към "Приказки от Мъгливия Албион" (2004) и новия украински превод на "Хамлет" (2008).

Българското издание на "Приказки от Мъгливия Албион" е дело на Лабиринт, които получават заслужени комплименти. Книгата е с голям формат, твърди корици, на качествена хартия и с много добър печат. Работата по оформлението и текстовете също е забележителна. Остава да се надяваме да видим още от Владислав Ерко на български

smile emoticon

Препоръчителна възраст 7+