Пъстра веловъртележка, нарисувана от Мила

Веломаратон - Мила Попнеделева-ГеноваВеломаратон | Мила Попнеделева-Генова

Тази книжка излезе съвсем наскоро. Очаквах я с нетърпение поради няколко причини. Първо, защото е измислена и нарисувана от Мила Попнеделева-Генова, а тя умее да прави хубави детски книги, второ – защото обичам да карам колело. И трето интересно – това е книжка без текст, само с картинки.

Бих я нарекла една свободна книжка за деца – от една страна, тя не се нуждае от превод и може да пътува навсякъде по света, от друга – нейният притежател е свободен да избира имената на героите, да измисля техните характери, да говори вместо тях, да съчинява нови и нови истории...

Като в пъстра веловъртележка са изобразени най-различни животни, които участват във веломаратон, качени на различни видове колелоподобни превозни средства. В представянето на книжката Мила обяснява какъв е нейният замисъл и основен сюжет. Всички животни са се запътили към финала на последната корица. Но за децата остава удоволствието да измислят личните истории на всеки от участниците. Може да им помогнете като задавате въпроси. Например: Защо Вълчо си е отмъкнал за булка една овчица?

Веломаратон - Мила Попнеделева-Генова

На всеки нов разтвор се появяват нови състезатели. Децата ще могат да сравнят как се придвижат различните животни. Вижте, колко бавна е костенурката спрямо овчиците или колко е бърза кобилата, че чак искри хвърчат под копитата й.

Всеки герой е забележителен с нещо, характерно за средата или навиците му. Крокодилът е земноводно и шляпа с колелото през реката, а котакът е подгонил цяла фамилия мишки.

Децата ще научат още, че освен да се придвижваш с колело, може да го използваш и за транспортиране на неща: също както ежко, който е натоварил едно ремаркенце с плодове, а майка кокошка си носи яйцето в кошницата отпред.

Едно от нещата, които обаче най-много ме стопли в тази книжка, е, че карането на колело е изобразено не като самотно занимание за аутсайдери, а като забавление за цялото семейство и приятелите.

Лъвът дърпа съпругата си царица Лъвица, легнала да си почива във велокаретка.
Майка магарица кара тротинетка с малкото магаренце, а таткото препуска по баира.
Семейство зебри, семейство мишки...

Всички те заедно представляват една общност от каращи животни и усещането е прекрасно.

Веломаратон - Мила Попнеделева-Генова

“Веломаратон” е книжка със специално предназначение и то е да популяризира движениетно на две колела сред децата. И съм сигурна, че децата ще я харесат.

Остава леличките и чичковците, които отговарят за това градската среда да бъде пригодна за велосипедисти, също и тези, които шофират коли и трябва да пазят децата, и онези в училищата, които могат да ги научат да карат уверено и безопасно, а също и другите, които  отговарят за контрола на качеството на детски велосипеди – всички те, заедно, да си свършат работата.

Няма нужда децата да бъдат убеждавани дълго в полезното въздействие на велосипедите върху тях и околната среда, или в удоволствието от карането, а от условия и подкрепа в това прекрасно начинание – да хванеш кормилото на детския си живот в свои ръце, да се научиш да пазиш равновесие сам.

 Снимките са от блога на Мила

Интервю с нея тук