„Ручейче омайно“ или в света на любимите български приказки

Ручейче омайноКолекцията на A&T Publishing предлага богат и шарен избор от ненадминати български приказки, които, вярваме, са в състояние да отпратят както малки, така и големи на едно далечно и вълнуващо приключение. За авторката на илюстрациите Евгения Войнова можем да си говорим също дълго и с вдъхновение – тя е добре позната на читателите на Книжанка с нейните авторски книжки Цветна бъркотия и Матея

В този сборник с приказки тя успява да съхрани старинното в повествованието, като едновременно го прави близко със свежата си и закачлива модерна интерпретация. По този начин героите могат да оживеят в представите и на малкия читател днес.

„Ручейче омайно“ е несъмнено книга, която отключва въображението и има силата да го захвърли във вихъра на отминали и настоящи времена...

Може да ви прекара през покоите на деветоглави лами. Да ви накара да яхнете буйни коне наравно с безстрашни юнаци, показвайки като в огледало неизказаната красота на самодиви. След това да ви поведе по пълните с изпитания подвизи на влюбени млади хора, готови на безусловна саможертва, или на животни, които имат какво да ви научат... Или пък просто с усмивка да „подвиете мустак“, докато се разплитат хитрините на забавния Хитър Петър.

Приказки като „Болен здрав носи“, „Неволята“, „Двама се карат – третият печели“, „Каквото повикало, такова се обадило“, „Приятел в нужда се познава“, „Мокър от дъжд не се бои“ и много други говорят за ценностите в живота чрез простичкия и разбираем глас на поуката.

Приключенията на Хитър Петър в приказки като „Хитър Петър и боляринът“, „Завещанието на Хитър Петър“, „Хитър Петър везир“, „Хитър Петър и богатата вдовица“ тренират не само въображението, но и гъвкавостта на ума. Вие замисляли ли сте се някога например колко завои има по света? Според героя това е изключително лесен въпрос, тъй като завоите са само два – ляв и десен.

Едно от големите предимства на книжката е, че в края й младият читател може да намери подробен речник, който на достъпен език обяснява архаични думи като гозба, знахар, нощва, пладне, ратай и пр. и ги прави познати и интересни, обогатявайки по този начин и познанията по български език.