С Петсън и Финдъс на къмпинг у дома

findas-i-petsan-spiat-na-kampingПетсън и Финдъс спят на къмпинг в двора | Свен Норквист

Това е още една от любимите истории на нашето семейство. Четем и препрочитаме с усмивка. Защо ли? Заради неизчерпаемия талант на Свен Норквист да рисува подробности с чувство за хумор и да разказва убедително нестандартни приключения.

А това, което на мен като възрастен ми допада в неговия стил, е дозата самоирония...

“Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора” е за удоволствието от това да нарушиш рутината, да излезеш от дома, да поемеш на път... пък било то да стигнеш само до двора.

Финдъс иска да разбере за какво може да служи една зелена наденица. А Петсън, провокиран от любопиството на приятеля си, предлага да си направят истински къмпинг, за да види котето как се спи в палатка.

Но те не стигат далече, защото цялата свита кокошки иска да ги придружи. Накрая, за да отвлекат вниманието на пернатите натрапници, двамата герои решават да опънат палатката на двора. За да има все пак някакъв елемент на пътешествие, Петсън настоява пред Финдъс да отидат до езерото и да си наловят риба (с тайната надежда да изпробва новото си изобретение за риболов). До тук с тайните на съдържанието :)

Освен да се смеят с небивалите приключения на любимите си герои, от тази книжка децата ще научат какво е важно да си вземат, когато тръгват на път: например палатка, спален чувал, раница, кафеник (това за майките и татковците), риболовно изобретение...

petsan-findus-kamping2

А какво е усещането да спиш в палатка ще ви опише най-добре самият Финдъс:

“– Какво има – попита Петсън. – Защо не си в палатката! Не ти ли е интересно?

– О, да – отвърна Финдъс. – Беше интересно, но за малко. След това ми стана самотно. Мисля, че ще е по-интересно, ако не съм сам.

– Така ли? – засмя се Петсън. – Аз пък мислех, че не се страхуваш от тъмното. Нали виждаш добре в тъмнината...

– Да – нацупи се Финдъс, – но аз и чувам добре. И работата е там, че когато си в палатка, виждаш само палатката, а чуваш много звуци. Затова реших, че ако поседиш малко с мен, няма да чувам толкова много и след това ще ми бъде по-интересно да спя в палатка.”

petsan-findus-kamping3А какви ще са последиците от този разговор, ще разберете в края на книжката, когато прелюбопитният Густавсон нахълтва в двора на Петсън.

За всички скептици, които не вярват в комфорта на палатката: зарежете комфорта, палатката ви предлага нещо по-велико – просто разнообразие! Както го е казал Петсън на невярващия Густавсон:

“Ако искаш, ще ти дам и палатката. Заведи семейството на почивка. Може да вземеш и кравите, ще ги разнообразиш малко!”

Препоръчвам тази история на всички свободолюбиви, спонтанни, шашави по Петсъновски родители и щури по Финдъски деца :)

Уроци по приложно четене 1: Къмпинг на двора