Щом студено ми стане, да мога да си взема от детския... остров

ОстровътОстровът | Не всяка година излизат детски романи от български автори, затова толкова много ми се искаше да прочета книгата на Александър Секулов. Започвах я и прекъсвах. Един ден просто се оставих да ме носи на "вълните си", докато ме отведе на острова при децата. Хареса ми с тях. В началото ми напомняха на тайфата от “Синьо лято” – любим детски филм на много възрастни :) После книгата заприлича сама на себе си. Разказва за три момчета, дошли от различни страни, да летуват на един гръцки остров в Егейско море. Събира ги жаждата да изследват и рискуват.

Срещу тях се изправят други две момчета и едно момиче. Тя е Кралицата, заради която някои от момчетата ще трябва да преминат през много изпитания. Всеки от тях става герой в очите на другите по свой начин и в определен момент. Никой не е тотален лидер. Всеки има своя талант, свое призвание и път. Най-важното е да не спира да се бори...

Всяко от децата научава нещо ново и така пораства:
Николас (който има български произход, но е роден в чужбина и постоянно пътува с родителите си) се влюбва. Тази първа любов му дава сили да завладее отново пиратския остров.
Армандо (албанче, което живее на острова и през лятото работи по къщите) има талант на капитан. В бурята той се оказва единственият, който има достатъчно кураж и познания, за да води приятелите си.
Алекс (българче, което идва с родителите си всяко лято на острова) се научава да плува и да се гмурка. И най-неочаквано по-големите и по-опитните ще трябва да разчитат на него.
ostrov-2Пол и Франк се научават да бъдат приятели с враговете си...
Габриела се научава да прощава...

Мой любим герой стана Алекс. Може би защото e най-малкото “хлапе”, най-непосредственият и помиряващ образ.

Любим момент – построяването на лодката. На нея са посветени две от главите в романа –  “Лодка” и “Строеж”. Към тях в края на книгата има и речник на използваните морски термини. (Любознателните има какво да научат :)

Изключителна находка за мен е невидимото, но осезаемо присъствие на Господ в този роман. По време на битките и завоеванията, по време на бурята, страха и отчаянието – винаги някой се грижи за своята градина, за морето, за децата...

“Над целия този свят Господ бе опекъл хлябовете си и ги поръсваше с подправки, та въздухът се преизпълваше и ухаеше на суха мента, див копър, давиноф лист и канела.“

Романът съдържа 22 глави и Епилог. Към всяка глава има въвеждаща илюстрация – черно-бяла миниатюрна графика.

Препоръка | Книгата е подходяща за по-големи деца, както и за възрастни. Тя е за лятото, морето, изпитанията и любовта. Но може да се чете през всеки сезон, защото сгрява и усмихва. Една романтична история с много премеждия, която ще бъде интересна както за  момичета, така и за момчета.