Червената ябълка


Червената ябълкаавтор и илюстратор
| Феридун Орал

превод от турски | Сабрие Тете

издателство | Емас

Книгата разказва за едно малко зайче, което тръгва да си търси храна в студената зима. Но всичко е покрито със сняг, няма никакви тревички и листенца. Зайчето е на път да се отчае, но накрая в далечината съзира на едно дърво да виси червена ябълка. Това е единственият плод, единствената храна в цялата бяла пустош. На света са само зайчето и тази ябълка. Но тя е толкова високо, че то не може да я стигне. Затова на помощ идват приятелите.

Прочети още...

Приказки от Мъгливия Албион

Приказки от Мъгливия Албион

илюстратор | Владислав Ерко

превод | Емилия Масларова

издателство | Лабиринт, 2015

"Приказки от Мъгливия Албион" е сборник, който може да се чете бързо, но дълго ще остане пред очите ви. Съдържа три приказки, в които участват благородни рицари, омагьосани принцеси, зли духове.

Прочети още...

Дъж и Кап

Дъж и Кап

автор | Деница Илчева

илюстратор | Ася Колева

издателство | Бяла лодка 2015

"Дъж и Кап" е много топла и сърдечна книга. Оказа се, че не само е интересна за по-големите, но и лесна за четене на по-малки деца. В нея има и по нещо за родителите, като във всяка история за приятелство, раздели и срещи.

Разказва за две капчици, които живеят заедно на един облак, но когато се изсипват като дъжд, вятърът ги разделя. Всяко капка поема своя път, като разкрива на детето не само своята лична история, но и историята за растежа на едно цвете или пък за живота в океана.

Прочети още...

"Лулу" и осмеляването да четем поезия

"Лулу" от Петя КокудеваЛулу | Петя Кокудева

Лулу е малко момиченце с голямо сърце. Тя е мъдра, добра и мила. Готова е да споделя с вас. Като истинска. Такава е героинята на Петя Кокудева от едноименната й първа книга: “Лулу – детски стихотворения за възрастни“.

Прочети още...

С Петсън и Финдъс на къмпинг у дома

findas-i-petsan-spiat-na-kampingПетсън и Финдъс спят на къмпинг в двора | Свен Норквист

Това е още една от любимите истории на нашето семейство. Четем и препрочитаме с усмивка. Защо ли? Заради неизчерпаемия талант на Свен Норквист да рисува подробности с чувство за хумор и да разказва убедително нестандартни приключения.

А това, което на мен като възрастен ми допада в неговия стил, е дозата самоирония...

“Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора” е за удоволствието от това да нарушиш рутината, да излезеш от дома, да поемеш на път... пък било то да стигнеш само до двора.

Прочети още...

Малкият Никола и приятелчетата, Госини &Семпе

Малкият Никола и приятелчетатаИзключително „щурите“ истории на писателя Рьоне Госини и неговия герой Никола ще се превърнат отново в заразно забавление за всички, в чиито ръце попадне книжката „Малкият Никола и приятелчетата“ на издателство Колибри. Неустоимите и смехотворни илюстрации на Жан-Жак Семпе не само придават особен привкус на  историите, но и ги доизграждат по един уникален за рисуваната книжка начин. Думи и илюстрации подканват съзнанието да се освободи от привидно невъзможното и полети към вълшебните пространства на споделянето в цялата негова пълнота – там, където думите рисуват, а илюстрациите с усмивка дълго и сладко разказват.

Прочети още...

„Ручейче омайно“ или в света на любимите български приказки

Ручейче омайноКолекцията на A&T Publishing предлага богат и шарен избор от ненадминати български приказки, които, вярваме, са в състояние да отпратят както малки, така и големи на едно далечно и вълнуващо приключение. За авторката на илюстрациите Евгения Войнова можем да си говорим също дълго и с вдъхновение – тя е добре позната на читателите на Книжанка с нейните авторски книжки Цветна бъркотия и Матея

В този сборник с приказки тя успява да съхрани старинното в повествованието, като едновременно го прави близко със свежата си и закачлива модерна интерпретация. По този начин героите могат да оживеят в представите и на малкия читател днес.

Прочети още...