Книгата на всички неща – за щастието

"Книгата на всички неща" - детайл от корицата, художник: Люба Халева"Книгата на всички неща" на Хюс Кайер е книга за щастието, въпреки че разказва за не-щастливото детство на едно момче. Излиза на български благодарение на издателство Жанет 45 през 2017 г. В нея има несправедливост, болка, насилие. Може да ви натъжи, да ви разгневи. Но това не е потискаща книга. Накрая ще се радвате, че сте я прочели. Затова се казва „Книгата на всички неща“, защото в нея има от всичко: силни образи, емоционални моменти – но най-много от вярата, надеждата и любовта.

Прочети още...

Дакел, не! Или за новия член в семейството на Мечките

Дакел, нее!автор и илюстратор | Мила Попнеделева-Генова

откъс | Беше студено и мрачно февруарско утро. Снегът не спираше да вали. В уютната си къщичка в гората Мечо, Мама Мечка и Татко Мечка спяха зимния си сън, сгушени на топло под завивките. И тримата сънуваха лятото. Сънуваха как се гонят по зелените полянки, как се смеят, как похапват горски ягодки, как плуват в рекичката – и както си спяха, се усмихваха. Не щеш ли в съня на Мама Мечка заваля дъжд, почна да духа силен вятър, който отнесе шапката й, тя хукна да я гони, спъна се и падна в една локва. Над нея трещяха гръмотевици и Мечка се събуди цялата трепереща, за да установи, че всъщност бурята от съня й се случва вътре в къщата...

Прочети още...

Червената ябълка


Червената ябълкаавтор и илюстратор
| Феридун Орал

превод от турски | Сабрие Тете

издателство | Емас

Книгата разказва за едно малко зайче, което тръгва да си търси храна в студената зима. Но всичко е покрито със сняг, няма никакви тревички и листенца. Зайчето е на път да се отчае, но накрая в далечината съзира на едно дърво да виси червена ябълка. Това е единственият плод, единствената храна в цялата бяла пустош. На света са само зайчето и тази ябълка. Но тя е толкова високо, че то не може да я стигне. Затова на помощ идват приятелите.

Прочети още...

Приказки от Мъгливия Албион

Приказки от Мъгливия Албион

илюстратор | Владислав Ерко

превод | Емилия Масларова

издателство | Лабиринт, 2015

"Приказки от Мъгливия Албион" е сборник, който може да се чете бързо, но дълго ще остане пред очите ви. Съдържа три приказки, в които участват благородни рицари, омагьосани принцеси, зли духове.

Прочети още...

Дъж и Кап

Дъж и Кап

автор | Деница Илчева

илюстратор | Ася Колева

издателство | Бяла лодка 2015

"Дъж и Кап" е много топла и сърдечна книга. Оказа се, че не само е интересна за по-големите, но и лесна за четене на по-малки деца. В нея има и по нещо за родителите, като във всяка история за приятелство, раздели и срещи.

Разказва за две капчици, които живеят заедно на един облак, но когато се изсипват като дъжд, вятърът ги разделя. Всяко капка поема своя път, като разкрива на детето не само своята лична история, но и историята за растежа на едно цвете или пък за живота в океана.

Прочети още...

"Лулу" и осмеляването да четем поезия

"Лулу" от Петя КокудеваЛулу | Петя Кокудева

Лулу е малко момиченце с голямо сърце. Тя е мъдра, добра и мила. Готова е да споделя с вас. Като истинска. Такава е героинята на Петя Кокудева от едноименната й първа книга: “Лулу – детски стихотворения за възрастни“.

Прочети още...

С Петсън и Финдъс на къмпинг у дома

findas-i-petsan-spiat-na-kampingПетсън и Финдъс спят на къмпинг в двора | Свен Норквист

Това е още една от любимите истории на нашето семейство. Четем и препрочитаме с усмивка. Защо ли? Заради неизчерпаемия талант на Свен Норквист да рисува подробности с чувство за хумор и да разказва убедително нестандартни приключения.

А това, което на мен като възрастен ми допада в неговия стил, е дозата самоирония...

“Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора” е за удоволствието от това да нарушиш рутината, да излезеш от дома, да поемеш на път... пък било то да стигнеш само до двора.

Прочети още...