"Лулу" и осмеляването да четем поезия

"Лулу" от Петя КокудеваЛулу | Петя Кокудева

Лулу е малко момиченце с голямо сърце. Тя е мъдра, добра и мила. Готова е да споделя с вас. Като истинска. Такава е героинята на Петя Кокудева от едноименната й първа книга: “Лулу – детски стихотворения за възрастни“.

Прочети още...

С Петсън и Финдъс на къмпинг у дома

findas-i-petsan-spiat-na-kampingПетсън и Финдъс спят на къмпинг в двора | Свен Норквист

Това е още една от любимите истории на нашето семейство. Четем и препрочитаме с усмивка. Защо ли? Заради неизчерпаемия талант на Свен Норквист да рисува подробности с чувство за хумор и да разказва убедително нестандартни приключения.

А това, което на мен като възрастен ми допада в неговия стил, е дозата самоирония...

“Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора” е за удоволствието от това да нарушиш рутината, да излезеш от дома, да поемеш на път... пък било то да стигнеш само до двора.

Прочети още...

Малкият Никола и приятелчетата, Госини &Семпе

Малкият Никола и приятелчетатаИзключително „щурите“ истории на писателя Рьоне Госини и неговия герой Никола ще се превърнат отново в заразно забавление за всички, в чиито ръце попадне книжката „Малкият Никола и приятелчетата“ на издателство Колибри. Неустоимите и смехотворни илюстрации на Жан-Жак Семпе не само придават особен привкус на  историите, но и ги доизграждат по един уникален за рисуваната книжка начин. Думи и илюстрации подканват съзнанието да се освободи от привидно невъзможното и полети към вълшебните пространства на споделянето в цялата негова пълнота – там, където думите рисуват, а илюстрациите с усмивка дълго и сладко разказват.

Прочети още...

„Ручейче омайно“ или в света на любимите български приказки

Ручейче омайноКолекцията на A&T Publishing предлага богат и шарен избор от ненадминати български приказки, които, вярваме, са в състояние да отпратят както малки, така и големи на едно далечно и вълнуващо приключение. За авторката на илюстрациите Евгения Войнова можем да си говорим също дълго и с вдъхновение – тя е добре позната на читателите на Книжанка с нейните авторски книжки Цветна бъркотия и Матея

В този сборник с приказки тя успява да съхрани старинното в повествованието, като едновременно го прави близко със свежата си и закачлива модерна интерпретация. По този начин героите могат да оживеят в представите и на малкия читател днес.

Прочети още...

“Страшна приказка” за смели деца

Страшна приказкаСтрашна приказка | Мила Попнеделева-Генова

Тази малка чернобяла книжка е създадена благодарение на два таланта – талантите на Мила и Боби, майка и дете. Сигурна съм, че това е било невероятно преживяване и за двамата. Ще бъде вълнуващо преживяване и за всеки читател.

Прочети още...

За Матея, която вижда думите

"Матея" от Евгения ВойноваМатея | Евгения Войнова

Матея е приказна история за възможностите. В нея се разказва за едно момиченце, което не може да чува. Това е единствената не-възможност, която има по рождение. Но всичко останало е избор. Така е замислена книгата на Евгения Войнова.

Прочети още...

Земно строителство

Земно строителствоЗемно строителство | Бих искала да ви представя тази книга, защото неин автор е Варвара Вълчанова. Варвара е съмишленик на Книжанка от самото начало. Тя създаде приятния изглед с летящото момиченце на крилете на книгата. Тя обича много книгите за деца, знае как да ги намира и да ги пази...

Но мисля, че сърцето й бие, за да може да строи къщи :) Първата книга на Варвара разказва за призванието й – да строи от земя*.

Искам повече хора да научат за тази книга, защото вярвам в нея. Тя е специална, защото е родена от любовта към природата, съзиданието и труда на ръцете. Това е книга за завръщането.

Завръщането към земята като строителен материал, но и към земята като родина, обект на неизлечимата ни носталгия, към нашите корени, нашия изгубен рай...

Прочети още...