“Страшна приказка” за смели деца

Страшна приказкаСтрашна приказка | Мила Попнеделева-Генова

Тази малка чернобяла книжка е създадена благодарение на два таланта – талантите на Мила и Боби, майка и дете. Сигурна съм, че това е било невероятно преживяване и за двамата. Ще бъде вълнуващо преживяване и за всеки читател.

Прочети още...

За Матея, която вижда думите

"Матея" от Евгения ВойноваМатея | Евгения Войнова

Матея е приказна история за възможностите. В нея се разказва за едно момиченце, което не може да чува. Това е единствената не-възможност, която има по рождение. Но всичко останало е избор. Така е замислена книгата на Евгения Войнова.

Прочети още...

Земно строителство

Земно строителствоЗемно строителство | Бих искала да ви представя тази книга, защото неин автор е Варвара Вълчанова. Варвара е съмишленик на Книжанка от самото начало. Тя създаде приятния изглед с летящото момиченце на крилете на книгата. Тя обича много книгите за деца, знае как да ги намира и да ги пази...

Но мисля, че сърцето й бие, за да може да строи къщи :) Първата книга на Варвара разказва за призванието й – да строи от земя*.

Искам повече хора да научат за тази книга, защото вярвам в нея. Тя е специална, защото е родена от любовта към природата, съзиданието и труда на ръцете. Това е книга за завръщането.

Завръщането към земята като строителен материал, но и към земята като родина, обект на неизлечимата ни носталгия, към нашите корени, нашия изгубен рай...

Прочети още...

Книжка с поздравителни картички

Поздравителни картичкиПоздравителни картички | Това е книжка за работа с ръчички. В нея ще намерите готови шаблони за картички, придружени с кратки инструкции за изпълнението им. Книжката е проектирана от български художник, което  позволява на децата лесно да се ориентират в типичните за българските празници образи и символи.

Прочети още...

Приказка за децата, които не обичат да спят

Ми не ми се спиМи не ми се спи | Мила Попнеделева-Генова

Това е една мечешка приказка, която ухае на мед, зимен сън и топла хралупа. Една от най-уютните книги, които съм срещала. Като мечешка прегръдка. Нарисувана и разказана от Мила с чувство за хумор и много нежност, тя се нарежда в специалната колекция от български авторски книги на Книжанка.

Разказва за три мечки – майка, татко и дете мече – които много се обичат. Но както във всяко семейтво, и тук не всичко върви по мед и... круши. Родителите мечки се сблъскват с едно от най-големите предизвикателства в живота и на родителите човеци – приспиването на детето! И то не за някаква си една нощ, ами за цяла зима.

Оказва се, че колкото и да се обичат мечоците, толкова и не си приличат. И основната разлика между тях е в начина, по който спят или... Не спят.

Прочети още...

Четири приказки за силата на въображението

Вълшебната шапка на учителкатаВълшебната шапка на учителката | В този сборник са събрани четири истории от поредицата Вълшебната врата на турската писателка Айтюл Акал. Купих си книгата най-вече от любопитство. Да видя как пишат и рисуват нашите съседи. Очаквах да срещна някаква друга култура в тези приказки, нещо не-типично за нас. Но книгата е доказателство, че езикът на изкуството е универсален. А какво друго са преливащите от цветове страници и писането с въображение за въображението :)

Прочети още...

Госпожица Печкарска – дневник на насилието

Госпожица ПечкарскаГоспожица Печкарска | Тази книга се чете много бързо. На един дъх. Но не защото е супер интересна, забавна и лесна, а защото в нея няма заплетен сюжет, нито приключения, нито дълги описания. Има  много страх и много малко надежда. Написана е в стегнати редици, с къси като откоси изречения. Чете се като замах. Книга-шамар.

Прочети още...