Малкият Никола и приятелчетата, Госини &Семпе

Малкият Никола и приятелчетатаИзключително „щурите“ истории на писателя Рьоне Госини и неговия герой Никола ще се превърнат отново в заразно забавление за всички, в чиито ръце попадне книжката „Малкият Никола и приятелчетата“ на издателство Колибри. Неустоимите и смехотворни илюстрации на Жан-Жак Семпе не само придават особен привкус на  историите, но и ги доизграждат по един уникален за рисуваната книжка начин. Думи и илюстрации подканват съзнанието да се освободи от привидно невъзможното и полети към вълшебните пространства на споделянето в цялата негова пълнота – там, където думите рисуват, а илюстрациите с усмивка дълго и сладко разказват.

Прочети още...

„Ручейче омайно“ или в света на любимите български приказки

Ручейче омайноКолекцията на A&T Publishing предлага богат и шарен избор от ненадминати български приказки, които, вярваме, са в състояние да отпратят както малки, така и големи на едно далечно и вълнуващо приключение. За авторката на илюстрациите Евгения Войнова можем да си говорим също дълго и с вдъхновение – тя е добре позната на читателите на Книжанка с нейните авторски книжки Цветна бъркотия и Матея

В този сборник с приказки тя успява да съхрани старинното в повествованието, като едновременно го прави близко със свежата си и закачлива модерна интерпретация. По този начин героите могат да оживеят в представите и на малкия читател днес.

Прочети още...

“Страшна приказка” за смели деца

Страшна приказкаСтрашна приказка | Мила Попнеделева-Генова

Тази малка чернобяла книжка е създадена благодарение на два таланта – талантите на Мила и Боби, майка и дете. Сигурна съм, че това е било невероятно преживяване и за двамата. Ще бъде вълнуващо преживяване и за всеки читател.

Прочети още...

За Матея, която вижда думите

"Матея" от Евгения ВойноваМатея | Евгения Войнова

Матея е приказна история за възможностите. В нея се разказва за едно момиченце, което не може да чува. Това е единствената не-възможност, която има по рождение. Но всичко останало е избор. Така е замислена книгата на Евгения Войнова.

Прочети още...

Земно строителство

Земно строителствоЗемно строителство | Бих искала да ви представя тази книга, защото неин автор е Варвара Вълчанова. Варвара е съмишленик на Книжанка от самото начало. Тя създаде приятния изглед с летящото момиченце на крилете на книгата. Тя обича много книгите за деца, знае как да ги намира и да ги пази...

Но мисля, че сърцето й бие, за да може да строи къщи :) Първата книга на Варвара разказва за призванието й – да строи от земя*.

Искам повече хора да научат за тази книга, защото вярвам в нея. Тя е специална, защото е родена от любовта към природата, съзиданието и труда на ръцете. Това е книга за завръщането.

Завръщането към земята като строителен материал, но и към земята като родина, обект на неизлечимата ни носталгия, към нашите корени, нашия изгубен рай...

Прочети още...

Книжка с поздравителни картички

Поздравителни картичкиПоздравителни картички | Това е книжка за работа с ръчички. В нея ще намерите готови шаблони за картички, придружени с кратки инструкции за изпълнението им. Книжката е проектирана от български художник, което  позволява на децата лесно да се ориентират в типичните за българските празници образи и символи.

Прочети още...

Приказка за децата, които не обичат да спят

Ми не ми се спиМи не ми се спи | Мила Попнеделева-Генова

Това е една мечешка приказка, която ухае на мед, зимен сън и топла хралупа. Една от най-уютните книги, които съм срещала. Като мечешка прегръдка. Нарисувана и разказана от Мила с чувство за хумор и много нежност, тя се нарежда в специалната колекция от български авторски книги на Книжанка.

Разказва за три мечки – майка, татко и дете мече – които много се обичат. Но както във всяко семейтво, и тук не всичко върви по мед и... круши. Родителите мечки се сблъскват с едно от най-големите предизвикателства в живота и на родителите човеци – приспиването на детето! И то не за някаква си една нощ, ами за цяла зима.

Оказва се, че колкото и да се обичат мечоците, толкова и не си приличат. И основната разлика между тях е в начина, по който спят или... Не спят.

Прочети още...